Zakenman sloeg waarschuwing accountant in de wind: taakstraf en boete

Ondanks dringende waarschuwingen van zijn accountant had ondernemer W.W. uit Harderwijk de urgentie niet zo herkend: namelijk dat je op tijd correcties moet indienen op opgegeven omzetbelasting, de suppletieaangifte. De accountant zag zich gedwongen melding te doen bij de overheidsinstantie die gaat over ongebruikelijke transacties: dat is hij verplicht op grond van zijn beroepsregels.

De Harderwijker (52) die actief is in de personeelsbranche neemt het de accountant niet kwalijk, bleek twee weken geleden bij de rechtbank in Almelo. Hij heeft de suppletieaangifte van zijn bedrijf over 2014 bewust uitgesteld, omdat het geld er even niet was en omdat hij zijn prioriteit legde bij het zakendoen. Na een moeizame periode begon de wind weer in de zeilen te komen. Dan zou hij alsnog de verschuldigde omzet wel betalen.  

Hij en het Openbaar Ministerie verschillen alleen van mening over het bedrag dat de fiscus te kort is gekomen. De officier van justitie gaat in haar eis uit van maar liefst 462.000 euro. Ze vorderde 25.000 euro boete voor het bedrijf en voor de directeur zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. 

Volgens dezelfde accountant die de melding heeft gedaan moet het benadelingsbedrag aanzienlijk minder zijn. Hij kwam uit op 111.946 euro. De hoogte van de benadeling is bepalend voor de strafmaat. Het verschil komt omdat in het financieel systeem van het bedrijf destijds ook facturen zaten die niet verzonden zijn, maar slechts als offertes dienden. Daarmee kwamen er wel mooie omzetcijfers uit.  

De berekeningen van de accountant zitten in het strafdossier. De rechtbank ging daar ook van uit. Ze veroordeelde de directeur vanwege dat lagere benadelingsbedrag tot een taakstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Het bedrijf moet een boete betalen van 10.000 euro. 

Het gaat intussen goed met het bedrijf in de personeelsbranche, dat 130 werknemers telt. En het interne financiële systeem is verbeterd, zodat er geen spookfacturen meer rondwaren. 

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen