Zakelijke dienstverlening groeit bovengemiddeld in 2017

Voor 2017 verwacht ING Economisch Bureau dat de zakelijke dienstverlening met drie procent in volume toeneemt. De economie blijft groeien, net als de bedrijfsinvesteringen, zij het in een lager tempo dan in 2016. Het vertrouwen van ondernemers is groot, maar een steeds kleiner deel van hen ziet verdere verbetering van het economisch klimaat en de winstgevendheid.

Ferdinand Nijboer, sectoreconoom zakelijke dienstverlening: “De zakelijke dienstverlening is in 2016 na de bouw de best presterende sector. Door het jaar heen zie je de groei wel wat afvlakken. Zakelijke dienstverleners groeien volgend jaar dan ook wat minder hard dan dit jaar.”

Minder ondernemers zien verdere winstgroei

Dat in 2016 een groeipiek bereikt lijkt, blijkt uit de vertrouwensindicatoren. Zo geeft van zowel specialistische als overige zakelijke dienstverleners een steeds kleiner deel aan dat het economisch klimaat verbetert. Ook zien minder ondernemers de winstgevendheid verder groeien. Toch verwacht een groot deel het personeelsbestand nog uit te breiden, al is het vinden van geschikt personeel niet vanzelfsprekend.

Zakelijke dienstverlening groeit verder in 2017

In 2017 groeit de zakelijke dienstverlening verder. ING Economisch Bureau verwacht dat de volumegroei uitkomt op drie procent. Dit is nog altijd meer dan de verwachte economische groei, maar lager dan in 2016. De investeringen van bedrijven en overheid nemen in 2017 minder snel toe en de economische activiteit in de verschillende sectoren groeit minder hard dan in 2016. Uitzenders behoren opnieuw tot de snelste groeiers in de sector. Binnen de kennisintensieve zakelijke dienstverlening blijft advisering een belangrijke groeidriver, waarvan organisatieadviesbureaus en accountantskantoren de vruchten plukken.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen