‘Zakelijke criteria belangrijkst bij participeren in crowdfinance’

De motieven om te participeren in crowdfinance zijn primair zakelijk, zoals het rendement van een lening en de producten of de diensten die het bedrijf levert. Dat blijkt uit onderzoek van Collin Crowdfund onder 500 investeerders, leningaanvragers en zakelijke adviseurs van deze partijen, zoals accountants en financieel adviesbureaus. Uit het onderzoek blijkt verder dat de leningen die worden verstrekt ook steeds serieuzer in omvang zijn.

Het gemiddelde leenbedrag dat via het crowdfund platform van Collin wordt verstrekt bedraagt inmiddels gemiddeld € 165.245 en Collin verwacht dat dit bedrag verder stijgt in de tweede helft van 2015.

Collin Crowdfund werd vorig jaar juni opgericht en wordt gerund door voormalig bankiers Jeroen ter Huurne en Jan-Willem Onink en registeraccountant Bas Denissen. Het platform verbindt gevestigde mkb-bedrijven met groeiambities met investeerders die op persoonlijke of zakelijke titel geld willen steken in de onderneming. Gemiddeld staken de investeerders het afgelopen jaar € 2.173 per lening in de 51 projecten die werden gepubliceerd op het platform. De criteria die zij daarbij hanteren zijn zakelijk van aard: het product of de dienst waarin wordt geïnvesteerd (56%), de score die Collin Crowdfund toekent aan de lening (53,8%) en de hoogte van de rente (52,1%) staan in de top 3. Meer ‘zachte’ motieven als de persoonlijke binding met het bedrijf (4,7%) of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (6,4%), zijn van ondergeschikt belang voor de investeerders. Niet alleen signaleert Collin dat de motieven van investeerders primair zakelijk zijn, er komen ook steeds meer investeerders bij: vrijwel wekelijks verwelkomt het platform zo’n 100 nieuwe investeerders.

Collin verwacht dat het gemiddelde leenbedrag in de tweede helft van dit jaar verder oploopt. Jeroen ter Huurne, algemeen directeur Collin Crowdfund: ‘Crowdfinance krijgt een steeds zakelijker karakter. Niet alleen het aantal serieuze investeerders stijgt, ook bedrijven hebben door dat het een serieus en effectief alternatief voor de bestaande financieringskanalen kan zijn. Voor de bedragen tot € 250K maar juist ook daarboven. Alleen al de laatste weken hebben wij drie cases van minimaal € 250K op ons platform gepubliceerd. Voor de tweede helft van dit jaar verwachten we dan ook een verdrievoudiging van de verstrekte financiering in de eerste helft van 2015. We voorzien eind 2015 uit te komen op een totaalbedrag van zo’n € 30 miljoen aan verstrekte financiering.’

Gerelateerde artikelen