Vraag naar accountants stijgt explosief

De vraag naar financieel specialisten groeit in het tweede kwartaal van 2015 met maar liefst 24%. Vooral de behoefte aan accountants blijft enorm stijgen. Accountantskantoren zoeken met name assistant-accountants en personeel op managementniveau, mensen vanaf drie tot tien jaar werkervaring. Daarnaast is meer instroom van starters nodig, zo blijkt uit onderzoek van Yacht.

Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance: ‘Dit kwartaal groeit de vraag naar ervaren accountants explosief met maar liefst 52% ten opzichte van vorig jaar. In de categorie accountants met drie tot tien jaar werkervaring zijn er op dit moment ruim 5.800 professionals werkzaam. Jaarlijks behalen  gemiddeld 750 personen een diploma HBO Accountancy en 700 personen een WO master Accountancy. Dit is niet voldoende om nu aan de vraag te voldoen. Daarnaast maken veel accountants met ervaring vanuit de auditpraktijk de overstap naar de adviespraktijk. Hierdoor ontstaat bij de  audit meer behoefte personeel van buiten aan te trekken.’

Vacatures

Het eerste half jaar van 2015 zijn er ruim 10.000 vacatures geplaatst voor accountants, waarvan 69% in de regio’s Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven.

Starters lange tijd minder in trek

Binnen de beroepsgroep accountancy starten steeds meer eenmanszaken: een groei van 22% ten opzichte van 2010 (bron: CBS). ‘Dit is een logisch gevolg van de verdere flexibilisering van deze markt. Daarnaast hebben de grote accountantskantoren er voor gekozen om de afgelopen jaren veel minder starters aan te nemen. Het gevolg van beide keuzes is dat er nu krapte ontstaat op de gevraagde ervaren profielen binnen accountantskantoren. Dit jaar stellen vrijwel alle kantoren de targets voor instroom van starters weer bij naar boven. Ook dit heeft invloed op het vraag en aanbod spel,’ aldus Yacht.

 

• Infographic: Vraag naar financieel personeel houdt aan in tweede kwartaal

Gerelateerde artikelen