XBRL wereldwijd aan grote opmars bezig
Dat stelt John Turner, CEO van XBRL International, in een interview met Accounting Today.
Turner ziet de grootste toename bij toezichthouders van banken, verzekerings- en pensioenbedrijven. Reden zijn de toegenomen rapportage-eisen ingegeven door Basel 3 (voor banken) en Solvency II (voor verzekeraars). XBRL verschaft de technische taal om deze groeiende databerg te verwerken. In tegenstelling tot PDF en HTML kan XBRL op een gestructureerde manier verwerkt worden.
De maatschappelijke opdracht van XBRL International is transparantie en accountability te vergroten in het internationale bedrijfsleven. Ook helpt XBRL de slag te maken van papier naar data.
De langverwachte macrotrend is volgens Turner dat toezichthouders steeds vaker XBRL implementeren. De reden is dat de enorme hoeveelheden data van vandaag de dag zelfs met de meest geavanceerde software moeilijk te verwerken zijn, tenzij je deze data van te voren structureert en organiseert.
De toename in XBRL is daarom een logisch gevolg van andere trends, zoals de opkomst van big data. Ook het netwerkeffect speelt een grote rol: hoe meer partijen het invoeren, hoe makkelijker het voor anderen wordt.
Accountants en toezichthouders zijn conservatief in de invoering van de standaard en dat noemt Turner een goede zaak. Ze hebben immers met het geld van anderen te maken. Maar het langzame proces komt in beweging en dat is een erkenning voor het feit dat bedrijfsinformatie – wil het ergens nuttig voor zijn – goed gestructureerd moet zijn.
In de Europese Unie wordt het vanaf 2020 verplicht om geconsolideerde jaarverslagen van bedrijven die IFRS-plichtig zijn in XBRL in te dienen. Buiten Europa en de VS noemt Turner nog vele andere landen die voortgang boeken, zoals Japan, China, het midden-Oosten en verschillende Zuid Amerikaanse landen. XBRL stelt investeerders in staat informatie in hun moedertaal tot zich te nemen. Dat maakt het aantrekkelijk voor landen die zich meer op het internationale toneel willen begeven.
In sommige landen is ook een toename te zien in het gebruik van aanlevermethode SBR (Standard Business Reporting). Nederland wordt hier genoemd als vlaggenschip. Landen zetten SBR in om overheidsinstanties die informatie van verschillende individuele bedrijven nodig hebben volgens dezelfde standaarden te laten werken. Het beruchte voorbeeld dat genoemd wordt komt uit Nederland waar er 17 verschillende definities bestonden voor full time employee. Het heeft lang geduurd, maar nu is het er nog maar één. Deze ingrepen hebben geleid tot tijd- en kostenbesparingen in het dataverkeer tussen overheid en bedrijfsleven. Volgens het artikel is het resultaat in Nederland een ecosysteem waar “ieder bedrijf de mogelijkheid heeft standaard XBRL te produceren met de druk op een knop. Het zit standaard in alle accountingpakketten.”
Lees ook: In 8 stappen naar SBR Assurance
[avg-advertorial slug=”ontdek-de-power-van-big-data-analytics”]