WSW: verduurzaming woningcorporaties onbetaalbaar en onhaalbaar

Woningcorporaties kunnen het financieel niet aan om hun woningen volledig te verduurzamen. Het is onhaalbaar om in 2030 alle huizen te voorzien van energielabel A.

Dat staat in een geactualiseerd onderzoek van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Wanneer zij hun bezit in 2030 naar gemiddeld energielabel A willen brengen, is dat niet haalbaar.

Het WSW beoordeelt of investeringen die corporaties willen doen financieel verantwoord zijn, rekende uit dat alle corporaties samen de komende vijf jaar 6,9 miljard extra moeten lenen als ze in 2030 gemiddeld op energielabel A willen zitten. Maar nadat corporaties dit bedrag aan duurzaamheidsinvesteringen hebben gefinancierd, daalt hun rating en stijgt hun risicoprofiel.

Onvoldoende ruimte

Uit de berekeningen van WSW blijkt dat 55 corporaties – goed voor 18,1% van het totaal – deze extra uitgaven vanuit hun financiële situatie niet volledig kunnen realiseren in de komende 5 jaar. Anders gezegd: ruim 27% van alle duurzaamheidsinvesteringen van in totaal 1,9 miljard ligt bij de corporaties die daarvoor juist geen of onvoldoende ruimte hebben.

Als rekening wordt gehouden met mogelijke beperkingen op basis van bedrijfsmatige risico’s dan ligt zelfs 37% van alle investeringen van in totaal 2,5 miljard euro bij corporaties waarbij dit niet volledig haalbaar is. 

WSW stelt dat “de gezamenlijke ambitie om het totale DAEB-bezit van alle corporaties in 2030 gemiddeld op label A te krijgen financieel gezien niet haalbaar is”.