Wordt stroom voor AI het nieuwe risk management?

AI als groeiende kostenpost

Google heeft vorig jaar een stijging in de uitstoot van broeikasgassen gemeld. De emissies namen met 13 procent toe vergeleken met 2022, voornamelijk door het verhoogde energieverbruik van datacenters. Dit komt doordat toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer rekenkracht vereisen. Dat meldt het ANP.

  • CO2-uitstoot Google steeg 13% in 2023.
  • Energieverbruik AI drijft emissies omhoog.
  • Duurzame innovaties cruciaal voor klimaatdoelen.

Belangrijke stijging in emissies

In vergelijking met 2019 zijn de emissies zelfs met 48 procent gestegen. Deze schokkende cijfers komen uit Google’s nieuwste klimaatrapport, dat duidelijk maakt dat de groei in AI-toepassingen en de bijbehorende energiebehoeften een aanzienlijke impact hebben op het milieu. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Uitdagingen voor klimaatdoelen

“Nu we AI steeds verder integreren in onze producten, wordt het verminderen van de emissies mogelijk uitdagend als gevolg van de toegenomen energievraag voor intensievere AI-berekeningen, en de emissies die te maken hebben met de grotere investeringen in de technische infrastructuur,” schrijft Google in zijn rapport. De techgigant erkent de uitdaging om zijn klimaatdoelen te halen te midden van deze groei.

AI drijft energieverbruik op

Het gebruik van AI neemt snel toe, wat leidt tot een hogere vraag naar datacenters. Deze centra verbruiken enorme hoeveelheden energie om de intensieve berekeningen uit te voeren die nodig zijn voor AI-toepassingen. Volgens een recent artikel in The Verge is de opkomst van AI-systemen zoals GPT-4, ontwikkeld door OpenAI, een belangrijke factor in de toegenomen energievraag.

Wereldwijde impact van techbedrijven

Niet alleen Google, maar ook andere grote techbedrijven zien hun energieverbruik en emissies toenemen door de snelle adoptie van AI. Volgens een rapport van de International Energy Agency (IEA) dragen datacenters wereldwijd nu aanzienlijk bij aan de totale CO2-uitstoot . Dit benadrukt de noodzaak voor de techindustrie om te investeren in duurzamere energieoplossingen.

Google’s strategie voor emissiereductie

Ondanks deze uitdagingen blijft Google zich inzetten voor het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. Het bedrijf investeert in hernieuwbare energie en efficiëntieverbeteringen voor zijn datacenters. Google heeft al diverse initiatieven gelanceerd om zijn energieverbruik te optimaliseren, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie om de koelingssystemen in zijn datacenters efficiënter te maken.

Toekomstige plannen en doelstellingen

Google blijft streven naar koolstofneutraliteit en heeft ambitieuze doelen gesteld om tegen 2030 volledig op hernieuwbare energie te draaien. Het bedrijf heeft ook samengewerkt met andere technologiebedrijven om gezamenlijke milieudoelstellingen te bereiken en nieuwe technologieën te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan emissiereducties.

Concurrentiedruk in de techindustrie

De concurrentiedruk in de techindustrie om innovatieve AI-producten te leveren, draagt bij aan de toename van energieverbruik en emissies. Bedrijven als Amazon en Microsoft investeren eveneens zwaar in AI en datacenters, wat leidt tot een wereldwijde toename van de vraag naar energie. Deze trend benadrukt de noodzaak voor sectorbrede inspanningen om duurzame praktijken te implementeren.

Invloed op beleidsvorming

De stijgende emissies van techreuzen zoals Google hebben invloed op de beleidsvorming. Regeringen overwegen strengere regelgeving en belastingen op koolstofuitstoot om bedrijven aan te moedigen hun milieu-impact te verminderen. Het succes van dergelijke maatregelen hangt af van de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Uitdagingen en kansen voor financiële managers

Voor financiële managers betekent deze situatie zowel uitdagingen als kansen. Het beheren van de kosten en investeringen in duurzaamheid is cruciaal, net als het navigeren door de complexiteit van milieuregelgeving. Tegelijkertijd biedt de overgang naar groene technologieën kansen voor groei en innovatie binnen de sector.

Technologische innovaties en duurzaamheid

Google investeert ook in technologische innovaties om de impact van zijn AI-toepassingen te verminderen. Dit omvat onder andere de ontwikkeling van energie-efficiënte hardware en software die minder rekenkracht vergen zonder concessies te doen aan prestaties. Deze innovaties zijn cruciaal voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de techindustrie.

Gerelateerde artikelen