Wordt 2022 het jaar van PSD2?
Dat de werkzaamheden van accountants veranderen van een registrerende naar een adviserende en sturende rol, daar zijn de meesten wel aan gewend. De invoering van PSD2, een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten, geeft een nieuwe impuls aan deze ontwikkeling en maakt het leven van ondernemers én hun boekhouders een stuk makkelijker.
Door Hessel Kuik CEO van Bizcuit & Roeland Assenberg van Eijsden Chief Growth Officer van Bizcuit
Een mooi voorbeeld van vernieuwing in de accountancybranche is dat cliënten steeds vaker hun administratie digitaal aanleveren in plaats van stapels papieren facturen en bonnetjes. Dit heeft geleid tot een wezenlijk e ciëntere manier van werken. Dankzij slimme document management-oplossingen kunnen klanten documenten digitaal aanleveren die daarna door de accountant kunnen worden ingeboekt. PSD2 gaat nog een stap verder en maakt het mogelijk om die facturen ook meteen te betalen en om ook banktransacties automatisch af te leveren in het boekhoudpakket.
Wat is PSD2?
PSD2 is ontstaan vanuit de wens van de Europese Unie om de markt voor betalingsverkeer open te breken, ruimte te bieden voor innovatie, de rol van betalingsdata en privacy beter in te regelen en concurrentie te bevorderen. PSD2 bepaalt om te beginnen dat rekening- en betaalinformatie eigendom is van de rekeninghouder en niet van de bank. De rekeninghouder bepaalt vervolgens of hij deze informatie met andere dienstverleners wil delen, bijvoorbeeld met aanbieders van boekhoudprogramma’s of salarispakketten. Die moet dan wel over de benodigde vergunning beschikken. Als toezichthouder verstrekt De Nederlandsche Bank twee typen PSD2-vergunningen. Account Information Services (AIS) stellen de vergunninghouder in staat om rekeninginformatie van de klant te verwerken. Payment Initiation Services (PIS) stellen de vergunninghouder in staat om betalingen uit te voeren op basis van een verzoek van de klant. Derde partijen kunnen dus om te beginnen inzicht krijgen in de bankgegevens van een rekeninghouder. Handig voor een boekhouder, die dan niet langer aan een ondernemer hoeft te vragen om bankafschriften te delen, maar de banktransacties automatisch ontvangt in de boekhouding. Maar PSD2 gaat verder: gemachtigde derden kunnen ook betalingen initiëren namens de rekeninghouder. Een goed voorbeeld is een ondernemer die zijn salarissen wil betalen. Die moet nu vanuit zijn salarissoftware eerst een bulkbetaling downloaden en die uploaden in zijn bankomgeving, voor hij de betaling kan doen. Dankzij een PSD2-koppeling kan hij de betaling direct vanuit zijn salarissoftware doen. De leverancier van de salarissoftware is dan de gemachtigde derde die namens de ondernemer de betaling initieert.
Bredere toegang
De efficiëntere manier van werken die PSD2 mogelijk maakt, heeft veel implicaties voor hoe ondernemers met betalingen en betaalgegevens omgaan. De meeste boekhoudpakketten richten zich doorgaans op de boekhouder. Daar komen nu meer mogelijkheden bij. Als een van de eerste partijen in Nederland die beschikt over de beide PSD2-vergunningen, heeft Bizcuit een financiële tool ontwikkeld waar niet de software, maar de ondernemer centraal staat. Gebruikers kunnen al hun bankrekeningen, hun boekhoudpakket, ERP-pakket en salarispakket in één app samenbrengen, en ook facturen, bonnetjes en andere documenten in die app ontvangen via email, upload of scan. Vervolgens kunnen ze, vanuit de app, die facturen of salarissen betalen. Dat scheelt veel tijd en vermijdt kans op fouten door verkeerd overtikken, of het gevaar dat bonnetjes kwijtraken. Bijkomend voordeel is dat de ondernemer dankzij PSD2 zijn accountant toegang kan geven tot al die informatie. Dat betekent dat je nooit meer een ondernemer achter de broek hoeft te zitten voor facturen of andere informatie die je nodig hebt om je werk te doen. Alles zit al in de Bizcuit-app, waar jij toegang toe hebt.
Van registreren naar regisseren
De PSD2-bankkoppelingen hebben nog een ander belangrijk voordeel. Een boekhouding die via een PSD2-koppeling bankmutaties ophaalt geeft een veel actueler beeld van de financiële positie van een onderneming. Mutaties kunnen in realtime worden bijgehouden. De ondernemer krijgt hiermee een realtime overzicht van zijn financiële administratie en dus een actueler beeld van zijn onderneming. De boekhouding is niet langer een registratie van het verleden, maar het geeft een financieel beeld van het hier en nu. Boekingen, gescande documenten en bankmutaties worden gematcht met de bankgegevens en automatisch verwerkt. Deze verandering heeft implicaties voor het takenpakket van een accountant. Waar in het verleden de rol van de accountant en boekhouder in veel gevallen een kwestie was van ‘de boeken kloppend maken’, zal dat verschuiven naar het verifiëren en controleren van geautomatiseerde processen. Dit heeft als direct gevolg dat een ondernemer verwacht dat zijn accountant de boekhouding altijd up-to-date heeft en de juiste informatie samenbrengt. En hij zal van zijn accountant verwachten dat deze een meer adviserende rol gaat vervullen. Van financieel registreren naar financieel regisseren dus. Die rol is door de accountant beter in te vullen met de actuele financiële gegevens die met de nieuwe oplossingen beschikbaar zijn.
2022 wordt het jaar van PSD2 en een nieuwe manier van accounting
Door de mogelijkheden die PSD2 biedt is de verwachting dat boekhoudpakketten en banken PSD2-koppelingen zullen realiseren of hun bestaande koppelingen hiermee gaan vervangen. Banken hebben al aangekondigd dat ze nog dit jaar hun traditionele bankkoppelingen zullen beëindigen. PSD2-koppelingen zullen naar verwachting snel de standaard zijn voor boekhoudkoppelingen, betalingen en andere financiële producten. Het is voor banken en boekhoudpakketten een kostbare zaak om meerdere koppelingen aan te bieden en te onderhouden. Niet alleen het ontwikkelen van een koppeling vergt de juiste expertise en ervaring, ook het inregelen van processen en ondergaan van audits hebben in een gereguleerde markt grote impact voor de aanbieder en afnemer. Bizcuit weet precies wat het voor een organisatie betekent om meerdere bankkoppelingen te ontwikkelen en te onderhouden en helpt grote partijen met het koppelen van boekhoudpakketten met de bankomgeving. Veel boekhoudpakketten zijn al bezig met het ontwikkelen van nieuwe PSD2-alternatieven en zullen ze deze binnenkort beschikbaar maken. Als je hier niet op wilt wachten of alvast ervaring wil opdoen, zijn er voor een aantal pakketten al PSD2-oplossingen van derde partijen beschikbaar. Maar PSD2 betekent meer dan alleen een nieuwe technologie accepteren. Je wilt als accountantsorganisatie ook goed voorbereid zijn op wat deze technologie betekent voor de werkprocessen binnen jouw organisatie, maar ook je cliënten tijdig informeren. Is jouw organisatie er al klaar voor om de klant meer realtime en als regisseur te gaan bedienen?
Dit artikel verscheen ook in het magazine ’Toekomst van de accountancy’. U kunt het volledige magazine hier downloaden.