Woningmarkt zit op slot door gebrek aan nieuwbouw

NVM slaat alarm over 'funeste' kabinetsplannen.

Door de malaise in de woningbouw en diverse goedbedoelde, maar funeste kabinetsplannen loopt de woningmarkt vast, waarschuwt makelaarsvereniging NVM in De Telegraaf. Dat raakt zowel huizenzoekers als makelaars. "Wij leven van het aantal transacties", zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen.

Vakgroep-voorzitter Lana Gerssen legt uit dat een verkochte nieuwbouwwoning vaak een keten van verhuisbewegingen in gang zet. "De kopers verkopen bijvoorbeeld hun twee-onder-een-kapwoning aan mensen in een tussenwoning, die weer verkopen aan iemand in een galerijflat. Een gezonde nieuwbouwmarkt zorgt voor dynamiek op de bestaande markt."

Over een maand komt de NVM met de nieuwste kwartaalcijfers over de woningverkopen. Bij de vorige publicatie bleek de huizenprijs weer licht opgelopen. Wel stonden maar liefst 20.000 nieuwbouwwoningen te koop, 80 procent meer dan een jaar geleden. Tegelijk duikt het aantal bouwvergunningen dit jaar naar 55.000, voorspelt woningmarktconsultant Capital Value. Dat is de helft van wat nodig is om het woningtekort in te lopen.