‘Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen’

Gemeenten die zelf grond aankopen voor woningbouw slagen er beter in om huizen te bouwen. Zonder deze hulp van gemeenten dreigen grootschalige projecten de komende jaren zelfs helemaal vast te lopen. Marktpartijen kunnen de lasten en risico's door de immense omvang niet in hun eentje dragen. Dat concludeert Deloitte volgens BNR na onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gemiddeld ligt het aantal gebouwde huizen bij gemeenten mét een actief grondbeleid tussen de 10 tot 20 procent hoger dan bij gemeenten zonder. "Het verband dat we hebben aangetoond is significant", zegt Lennert Middelkoop van Deloitte. In deze gevallen kopen gemeenten ruwe bouwgrond aan om deze vervolgens bouwrijp te maken en te verkopen aan andere partijen. Of die extra woningen allemaal zijn toe te schrijven aan een actief grondbeleid is niet duidelijk omdat de woningbouwproductie ook afhankelijk is van andere factoren.

Een actief grondbeleid zorgt er volgens Middelkoop voor dat er wordt "doorgepakt". Maar bovenal kan het de bouw op complexe locaties vergemakkelijken, denk aan woningen midden in de stad of op voormalige bedrijventerreinen. "In bepaalde situaties helpt het dus als de gemeente een actievere rol pakt en de gronden ontwikkelt."