Justitie wil deelnemers witwasorganisatie van motorclub achter de tralies

Zes zakenlieden en de jurist vormden de brug tussen de onder- en bovenwereld.

Door Michiel Satink

Tegen zes ondernemers en een jurist die volgens het Openbaar Ministerie een schoolvoorbeeld van een professionele witwasorganisatie vormden, zijn celstraffen geëist. Tonnen aan zwart geld van de inmiddels verboden motorclub Satudarah zouden via dit zevental in dure wagens, een huis en een kostbaar feest zijn gestoken.

Op 8 februari 2017 stappen meerdere breedgeschouderde mannen vanaf hun motorfiets de Harbour Club in Amsterdam binnen. Binnen wordt groots gevierd dat topman Angelo M. van Satudarah die dag 40 is geworden. Een groots verrassingsfeest dat een slordige 127.955,88 euro kostte. Opvallend genoeg werden die kosten vergoed door allerlei bedrijven die niets met een feest van de motorclub van doen hadden. Een handelsonderneming en een beveiligingsbedrijf kregen tienduizenden euro's aan contant geld binnen. Eenmaal op de bankrekeningen werd het geld doorgesluisd naar de derdengeldrekening van een jurist uit Amstelveen. Die betaalde vervolgens de rekeningen van het evenementenbureau.

De Harbour Club noch DDN Events deed moeilijk over de uiteindelijke betaling. Waar kwam dat geld nou vandaan? Verdachte Ernst van E. (52) uit Deventer was de man die in overleg ging met de Harbour Club. Want de club wilde tienduizenden euro's niet in contanten ontvangen. Het geld was bijgelegd door de circa 1.200 leden van Satudarah, zei Van E. tegen de rechters in Zwolle. En als vriendendienst zette hij, samen met de 54-jarige jurist Sidney S., een constructie op om het feest toch door te laten gaan. 

Maar zo simpel ligt het niet, stelde het Openbaar Ministerie. Leden van Satudarah verdienden sloten met geld met de handel in verdovende middelen. “Om dit geld in het legale circuit te brengen, schakelen zij de hulp in van een aantal personen die zich voordoen als nette geslaagde zakenlieden, maar die in werkelijkheid hun geld verdienen met het witwassen van crimineel geld'', zei de officier van justitie.

'Brug tussen onder- en bovenwereld'
De ontdekking van de geraffineerde witwasconstructie was eigenlijk een 'spin-off' van het grote onderzoek 26Largo naar de top van Satudarah. In dat proces, ook in de Zwolse rechtbank, werden eind 2021 topmannen van de motorclub tot celstraffen tot vijf jaar veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. 

De zes zakenlieden en de jurist vormden de brug tussen de onder- en bovenwereld. Met een gewiekste constructie werden zo de drugsgelden van Satudarah gestopt in dure auto's, de aankoop van een huis voor 3,5 ton met erna een verbouwing van nog eens vier ton en een spetterend feest voor topman Angelo. In totaal zou zo ruim 1,2 miljoen euro zijn witgewassen. “Zonder goede witwassers in je netwerk zul je als crimineel nooit succesvol worden. Want hoe succesvoller je wordt, hoe meer je zit met grote zwarte bedragen waar je niets mee kunt. En het is vaak de klungeligheid waarmee met dat geld wordt omgegaan die maken dat je als crimineel in de kijker loopt’', zei de officier van justitie dinsdag.

Tegen Deventenaar Van E. is 36 maanden cel geëist. Ook wil het OM dat het hem voor vijf jaar verboden wordt bestuurder te zijn van een onderneming of stichting. Dat laatste geldt ook voor jurist Sidney S. Tegen hem werd 49 maanden cel geëist, ook omdat hij een verboden vuurwapen in huis had. Hij was de 'witwas-ingenieur' tot hij op een bepaald moment werd vervangen door een andere verdachte, aldus de officier. Via zijn rekening van Law Supply werden de vele facturen betaald. Door geld te storten via de rekeningen van diverse bedrijven, ook voor de aanschaf van dure Landrovers, werd volgens het OM een mistgordijn opgetrokken. Zo stond de riant verbouwde woning in Capelle aan den IJssel op naam van een bedrijf en niet van de hoofdverdachte die er woonde.

De verdachten zeggen er niets mee te maken te hebben. Van E. kampte met een rommelige administratie en hield het op het verlenen van een vriendendienst. Ja, hij kende topman Angelo van Satudarah en hielp de motorclub zelfs bij plannen om een stichting op te richten. Maar de vele mediaberichten over de criminele activiteiten van diverse motorclubs las hij nooit. Jurist Sidney S. vond het kwetsend dat hij door de officier als 'witwasingenieur' werd weggezet. “Als ik een opdracht aanvaard, beperk ik me tot het verkrijgen van feitelijke informatie'', reageerde hij. “Noem het een tunnelvisie, noem het beroepsgedeformeerd, maar om tot de kern te komen, gaan bijzaken aan me voorbij. Achteraf gezien had ik minder vertrouwen moeten hebben in het verhaal van mijn cliënten.'' Hij is geen slinkse zakenman, zei S. “Ik ben een rechtswetenschapper''.

De rechtbank in Zwolle doet op 21 november uitspraak.
 

Gerelateerde artikelen