Wirecard-schandaal: voormalig hoofdaccountant breekt stilzwijgen

'Ik maakte als accountant fouten door werkdruk'

Het Wirecard-schandaal blijft de financiële wereld schokken. De voormalige hoofdaccountant van het failliete Duitse betaalbedrijf, Stephan von Erffa, heeft voor het eerst gesproken in het lopende proces. Hij gaf toe fouten te hebben gemaakt, maar ontkende persoonlijke verrijking. Dit nieuws is cruciaal voor financiële managers, aangezien het de complexiteit van financiële fraude en het belang van robuuste interne controles onderstreept. Dat meldt ondermeer het ANP.

  • Voormalig Wirecard-accountant getuigt over gebrekkige controles en extreme werkdruk
  • EY onder vuur voor falen detectie miljardenfraude, rechtszaken dreigen
  • Experts pleiten voor hervorming financieel toezicht na Wirecard-schandaal

Von Erffa schetste een beeld van gebrekkige personeelsbezetting, inadequate controleprocessen en extreme werkdruk bij Wirecard. Hij beschreef hoe er constant meerdere eisen tegelijk aan hem werden gesteld, vooral tijdens de jaarafsluiting. “Je hebt niet de tijd of energie om alles in twijfel te trekken. Daar is de specialistische afdeling voor,” verklaarde hij volgens de Britse Financial Times[Artikel gaat verder na de volgende alinea]  

 [/kader]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Meermaals per week doet Accountantweek verslag van de risico’s die accountants en financieel controleurs lopen bij de tuchtrechter. Blijf daarom op de hoogte van de uitspraken en analyes door u nu in te schrijven voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Rol van externe accountant onder de loep

De rol van EY, Wirecard’s externe accountant, blijft een belangrijk aandachtspunt. EY faalde jarenlang om de fraude te detecteren, ondanks waarschuwingssignalen. De accountantsfirma wordt nu geconfronteerd met rechtszaken van beleggers en onderzoeken van toezichthouders, stelt persbureau Reuters.

Naast Von Erffa staan ook oud-topman Markus Braun en de voortvluchtige Jan Marsalek terecht. Braun ontkent alle beschuldigingen, terwijl Marsalek, die op Europol’s meest gezochte lijst staat, via zijn advocaat beschuldigingen uit aan het adres van kroongetuige Oliver Bellenhaus.

Lessen voor financieel toezicht

Het Wirecard-schandaal heeft zwakheden in het financiële toezicht blootgelegd. Experts pleiten voor versterking van interne controles, onafhankelijk toezicht door raden van commissarissen, en effectievere externe audits. Ook wordt gepleit voor een hervorming van het Duitse twee-staps handhavingssysteem voor financiële rapportage.

Impact op Europese kapitaalmarkten

De affaire heeft het vertrouwen in Europese kapitaalmarkten geschaad. Er gaan stemmen op voor strengere regelgeving en beter toezicht op EU-niveau om de integriteit van financiële markten te waarborgen en de aantrekkelijkheid voor investeerders te vergroten.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen