Winsten van bedrijven stegen harder dan de lonen

Hogere winsten betekenen niet per se dat de winstgevendheid beter is.

De winsten van bedrijven zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de lonen, ondanks zware schokken door corona en de gestegen energieprijzen na de Russische invasie in Oekraïne. Tussen 2019 en 2023 groeiden de winsten met 32 procent en de beloning van werknemers met 24 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  • Lonen nemen toe door krapte op arbeidsmarkt
  • Winsten nemen toe, onduidelijkheid over winstgevendheid 

Die cijfers zijn niet gecorrigeerd voor prijsveranderingen. De beloning van werknemers nam toe omdat de lonen hoger werden en er meer banen bijkwamen. Dat kwam door de sterke economische groei in 2021 en 2022 en de krapte op de arbeidsmarkt.(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Tegelijk zorgde de economische groei van de afgelopen jaren ervoor dat de winsten van bedrijven omhoog gingen, waarbij bedrijven in de financiële sector zoals banken niet zijn meegenomen door het CBS. De hoge winsten werden onder andere bereikt door de subsidies die deel uitmaakten van de steunmaatregelen in de coronaperiode.

Hogere winsten betekenen niet automatisch een hogere winstgevendheid, want ze kunnen ook komen door meer productie, merkt het statistiekbureau op. Maar een veelgebruikte indicator voor winstgevendheid was in 2022 op het hoogste niveau sinds 1995, het eerste jaar waarvan dit cijfer bekend is. In 2023 nam de winstgevendheid iets af, maar was die nog steeds op een historisch hoog niveau. (ANP)

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Lees ook:

Simplicate: ‘Omzet accountants groeit (licht)’

Gerelateerde artikelen