Winkels weer open voor afhalen bestellingen

Winkels die geen essentiële producten verkopen mogen vanaf woensdag open voor het afhalen van online of telefonisch bestelde producten. Er moet minimaal vier uur zitten tussen het bestellen en afhalen, om funshoppen te voorkomen.

Winkels waren sinds half december gesloten, toen de tweede lockdown in Nederland inging. Daarvan waren onder meer supermarkten en apotheken uitgezonderd. Bouwmarkten mochten al eerder bestellingen laten afhalen omdat ze producten verkopen die nodig zijn voor reparatiewerkzaamheden in en aan het huis. Nu mogen ook winkelketens als HEMA, Blokker en Action weer open voor bestellen en afhalen, ook wel 'click and collect' genoemd. 

Brancheverenigingen pleiten al lange tijd voor bestellen en afhalen. Wel geven ze ook aan dat dit voor veel ondernemers slechts een klein beetje helpt.

Vanwege de slechte weersomstandigheden blijven woensdag nog zo'n 40 van de 550 HEMA-filialen gesloten. Action houdt geen filialen dicht vanwege het koude weer maar houdt de ontwikkelingen in de gaten. Blokker verwacht niet dat de weersomstandigheden grote invloed zullen hebben. "De meeste mensen zullen inmiddels aan het weer gewend zijn", aldus een woordvoerster.