Winkeliersvereniging INretail spant kort geding aan tegen Staat

Winkeliersvereniging INretail probeert vandaag de heropening van winkels af te dwingen in een kort geding

Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten in Nederland. Dat kost volgens winkeliersvereniging INretail 700 miljoen euro omzet per week en op termijn 50.000 tot 60.000 banen als de sluiting nog langer duurt.

Daarom staat INretail vandaag met "pijn in de buik" bij de rechter in Den Haag om via een kort geding heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

"Ongekende schade"
De advocaten stellen dat er "ongekende schade" wordt aangericht bij winkeliers door de coronamaatregelen van de overheid: "Winkels die nu verdwijnen uit het straatbeeld zullen niet meer terugkomen. Hun plek wordt opgevuld door webwinkels. Door het omvallen van winkels gaat de werkloosheid omhoog en vindt verpaupering plaats door leegstaande winkelcentra, met meer criminaliteit."

Volgens INretail is het goed mogelijk om veilig de winkels te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de coronabesmettingscijfers zijn gedaald. Het winkelen op afspraak biedt slechts marginale compensatie voor winkeliers, geven de advocaten aan.

Gerelateerde artikelen