Winkeliers verliezen kort geding tegen PostNL

Volgens branchevereniging VVP kost de tariefsverlaging voor pakketpunten 9000 euro per winkel per jaar. De rechter is niet onder de indruk.
Winkeliers die een afhaalpunt van PostNL in de zaak hebben,  verloren vandaag hun kort geding tegen het postbedrijf.  Die winkeliers waren en zijn boos over de tariefsverlaging, die PostNL ze eenzijdig heeft opgelegd, maar konden volgens de rechter onvoldoende aantonen hoe sterk hun omzet daalt door de lagere tarieven. 
 
Volgens branchevereniging VVP kost de tariefsverlaging tenminste 9000 euro per winkel per jaar, en komen veel winkeliers hierdoor in de problemen. De rechter vond echter dat het bewijs voor een reëel faillissementsrisico ontbreekt, onder meer doordat de inkomsten uit de diensten voor PostNL slechts een deel van de omzet van de winkels vormen. En volgens PostNL zelf trekken de pakketpunten ook nieuwe klanten naar winkels, waardoor de hele omzet van een winkel kan stijgen.
 
De rechter wijst er ook op dat 99 procent van de postwinkeliers het nieuwe vergoedingenmodel inmiddels zou hebben geaccepteerd. 
Om vast te stellen welke partij gelijk heeft, is volgens de rechter meer onderzoek nodig. Daarvoor is in de kortgedingprocedure geen plaats. De VVP zegt in een reactie "aanknopingspunten" te zien voor de aangespannen bodemprocedure tegen PostNL. "Maar dat kost veel tijd, winkeliers moeten dus nog geduld hebben."
 
ANP 
Gerelateerde artikelen