´Wijzigingen vermogensrendementsheffing tegenhouden´

ONL voor Ondernemers roept politici op om de wijzigingen ten aanzien van de vermogensrendementsheffing tegen te houden. Volgens de ondernemersorganisatie staat het beoogde systeem haaks op de economische realiteit.

De voorgestelde forfaitaire rendementen zijn volgens ONL onhaalbaar en leiden ertoe dat een grote groep spaarders en beleggers meer dan 100% belasting gaat betalen. “Vermogen opbouwen of verstandig beleggen wordt bestraft, dit maakt de economie kwetsbaar en hindert toekomstige investeringen”, aldus voorzitter Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers. “Er worden door onafhankelijke instanties grote vraagtekens gezet bij de juridische houdbaarheid en de economische aannames van de wetgeving die staatssecretaris Wiebes per 1 januari 2017 wil laten ingaan. Het forfaitaire percentage waarover belasting wordt geheven loopt op tot 5.5%. Dit is in de huidige economie absurd, zeker vergeleken met pensioenfondsen die als professionele beleggingsinstellingen rekenen met een rente van gemiddeld 3.3% en juist een verdere daling van het rendement verwachten.”

 “Naast de forse nivelleringsslag, zijn er grote twijfels bij de haalbaarheid van de forfaitaire percentages. De kans is groot dat de Hoge Raad dit systeem volgend jaar naar de prullenbak verwijst. Het moedwillig maken van slechte wetgeving voor politieke doeleinden is precies waardoor de kiezer het vertrouwen verliest in de politiek”, aldus Biesheuvel. “Het is beter om het huidige forfaitaire percentage van 4% te verlagen tot een haalbaar percentage van 2,5% tot 3%. Vervolgens stellen we alles in werking om zo snel mogelijk over te stappen op een systeem waar het werkelijke rendement op vermogen belast wordt.”

Gerelateerde artikelen