Wijzigingen uitvoeringsregelingen belastingen gepubliceerd

Vandaag is door de staatssecretaris van Financiën een regeling gepubliceerd waarin een aantal wijzigingen zijn opgenomen van enkele uitvoeringsregelingen op het terrein van de directe belastingen en de invordering en een wijziging van de Wet uitwerking Autobrief II.

De wijzigingen van de uitvoeringsregelingen vloeien hoofdzakelijk voort uit de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen. De wijziging van de Wet uitwerking Autobrief II ziet op de samenloop van die wet met Overige fiscale maatregelen 2017.

Ingevolge deze regeling worden wijzigingen aangebracht in de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 (URIB 2001), de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 (URLB 2011),de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 (URIW 1990) en de Wet uitwerking Autobrief II.

Wijzigingen

2.1. Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001

In deze regeling is een wijziging opgenomen van de als vrijgestelde uitkeringen en verstrekkingen aangewezen publiekrechtelijke uitkeringen en verstrekkingen die zijn gericht op het verbeteren of behouden van de positie van de belastingplichtige op de arbeidsmarkt.

2.2. Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011

In de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is geregeld dat het pensioen in eigen beheer wordt uitgefaseerd. Hierbij heeft de directeur-grootaandeelhouder de mogelijkheid om in 2017, 2018 en 2019 zijn pensioen in eigen beheer te beëindigen door dit fiscaal gefaciliteerd af te kopen dan wel om te zetten in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting. Wanneer voor de omzetting in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting wordt gekozen, voorziet de wet in een oprenting van deze aanspraak. De marktrente die hiervoor moet worden gebruikt wordt nader geregeld en bekendgemaakt in de URLB 2011.

2.3. Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990

In de URIW 1990 wordt een nieuwe bepaling opgenomen waarin nadere regels zijn opgenomen met betrekking tot het geheel of gedeeltelijk kwijtschelden van een conserverende belastingaanslag bij omzetting van een pensioen in eigen beheer in een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting of bij afkoop van een pensioen in eigen beheer of van een aanspraak ingevolge een oudedagsverplich-ting.

2.4. Wet uitwerking Autobrief II

Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om op grond van de in het Belastingplan 2017 opgenomen samenloopbepaling enkele redactionele wijzigingen aan te brengen in de Wet uitwerking Autobrief II in verband met enkele in Overige fiscale maatregelen 2017 opgenomen aanpassingen.

Gerelateerde artikelen