Wiebes ziet niets in vlaktaks

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voelt er niets voor om een vlaktaks in te voeren. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer waarin hij vragen beantwoordt die waren gesteld naar aanleiding van het bericht ‘Rijk drijft prijzen op’.

Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) had vragen gesteld over prijsstijgingen als gevolg van directe en indirecte belastingverhogingen. Ook wil hij weten of Wiebes bereid is een lage vlaktaks in te voeren, de btw te verlagen naar 15% en de accijnzen en vennootschapsbelasting met 10% te verlagen.

Maar daar ziet de staatssecretaris helemaal geen heil in. Wiebes: “Ten eerste zijn belastingen geen doel op zich, maar zij dienen ter financiering van uitgaven. Deze uitgaven komen weer ten goede aan de bevolking. Daarbij heeft een vlaktaks onder meer forse effecten op de netto-inkomens tot gevolg. Bij een vlaktaks zien belastingplichtigen met een laag inkomen, uitgaande van een budgettair neutrale operatie, hun marginale tarief stijgen, belastingplichtigen met hogere inkomens daarentegen zien het marginale tarief dalen. Dit maakt dat een vlaktaks niet past binnen de doelstellingen van dit kabinet om te streven naar een evenwichtig inkomensbeeld. De overige voorgestelde maatregelen zijn eveneens niet aan de orde, mede gelet op de verwachting dat deze tot tientallen miljarden minder belastingopbrengsten leiden.”

Gerelateerde artikelen