Stemmingen over Belastingplan uitgesteld

Het was de bedoeling dat de Tweede Kamer donderdagmiddag zou stemmen over het wetsvoorstel Belastingplan 2016 en de moties en amendementen die zijn ingediend, maar op verzoek van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zijn die uitgesteld tot donderdagavond.

Dit laat Wiebes weten in een brief aan de Tweede Kamer. Wiebes: ‘Zoals gebruikelijk stuur ik uw Kamer voor de stemmingen over het Belastingplan een brief met daarin mijn oordeel over de ingediende amendementen en moties. Vanwege de veelheid en de verscheidenheid aan amendementen die door uw Kamer zijn ingediend, kost het afronden van de brief helaas meer tijd, waardoor ik deze niet tijdig voor de stemmingen van vanmiddag kan versturen. Omdat die brief van belang is voor een goede afweging ten aanzien van de stemmingen, geef ik u in overweging de stemmingen over het pakket Belastingplan 2016 uit te stellen.’

Overeenstemming tussen coalitie en een aantal oppositiepartijen is er nog altijd niet. Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar samen niet meer dan 21 van de 75 zetels. Als de Senaat niet instemt, gaat het Belastingplan niet door en daarmee de lastenverlichting van 5 miljard euro ook niet.

Intussen is er donderdag voortdurend koortsachtig overleg op het Binnenhof om toch nog een oplossing te vinden voor de patstelling over het Belastingplan. Begin van de middag waren de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) samen met hun fiscale specialisten op het ministerie van Financiën voor overleg met staatssecretaris Wiebes.

Die komt waarschijnlijk later op de dag nog met een nieuwe brief waarin hij onder meer een definitief oordeel geeft over het voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP. Vanuit Financiën en de coalitie is er via telefoon en email ook overleg met de meeste oppositiepartijen. Het kabinet kan ook nog altijd proberen een deal te sluiten met CDA en D66. Ook dan is er een ruime meerderheid in de Senaat.

De laatste optie is dat er donderdag geen overeenstemming met de oppositie komt en dat alles aankomt op het debat tussen Wiebes en de Eerste Kamer op 14 en 15 december. 

Gerelateerde artikelen