Wiebes: niks onwettigs aan afspraak PostNL met Belastingdienst
Volgens Wiebes maakt de Belastingdienst geen deals, maar voert ze de wet uit. ‘Wat de fiscus kan doen is zekerheid vooraf geven over hoe ze de wet interpreteert en waar men zich aan moet houden.’ PostNL heeft zo’n afspraak inmiddels niet meer, maar die uit het verleden was ‘helemaal dichtgetimmerd’ en volgens de wet, aldus Wiebes.
Hij wijst erop dat veel bedrijven en ook particulieren vooraf aan de fiscus om zekerheid vragen over interpretaties van de belastingwetten. ‘Dat voorkomt correcties achteraf. Maar niemand krijgt iets. De wet geldt voor iedereen.’
Vanuit de vakbond FNV en de politiek kwam zaterdag kritiek op de ‘deal’ die PostNL tussen 2009 en 2013 had met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal voordelig te laten werken. De bezorgers werden gezien als zzp’ers, waardoor ze niet in dienst waren bij het postbedrijf. PostNL bespaarde hiermee jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers, meldde de Volkskrant.
De FNV vindt dat de Belastingdienst geen dealtjes meer zou moeten sluiten waardoor ondernemingen met schijnzelfstandigen kunnen werken. ‘Dit kabinet heeft de strijd aangebonden met schijnconstructies. Dit is een stuitend voorbeeld van foute constructies waardoor werkgevers de normale afdrachten ontlopen, aldus bestuurder Reinier Stroo van FNV Transport en Logistiek.
PvdA-Kamerlid John Kerstens vindt de regeling niet kunnen. ‘Dit zijn geen zelfstandigen, maar werknemers die een dienstverband verdienen.’ Ook GroenLinks vindt ‘het zeer kwalijk dat de Belastingdienst meewerkt aan het schijnzelfstandig maken van werknemers’.
Volgens PostNL vielen alle afspraken binnen de kaders van de wet. Het ging niet om een ‘deal’, maar om een gewone afspraak met de Belastingdienst die liep tussen 2009 en 2013.
(ANP)