Wiebes: Minder boekenonderzoeken door Belastingdienst dan gepland

De Belastingdienst zal dit jaar veel minder boekenonderzoeken uitvoeren dan gepland. Dit zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de 16e halfjaarrapportage van de Belastingdienst.

Door het verleggen van de focus naar boekenonderzoeken met een groter fiscaal risico en fiscaal belang verwacht Wiebes dat in 2015 ongeveer 27.000 boekenonderzoeken zullen worden uitgevoerd (tot en met augustus 2015 zijn 15.755 boekenonderzoeken uitgevoerd). De oorspronkelijke planning voor 2015 bedroeg 35.750 tot 38.750.

Op de vraag of kleinere organisaties daardoor nog wel genoeg gecontroleerd worden en of de focus niet teveel op de grote organisaties ligt, antwoordt Wiebes: ‘De Belastingdienst controleert kleine organisaties ook via kantoortoetsen Inkomensheffing en Omzetbelasting. Daarnaast probeert de Belastingdienst vooraf te borgen dat aangiften van kleine organisaties correct worden gedaan door bijvoorbeeld het gebruik te stimuleren van boekhoudprogramma’s en kassa’s met een keurmerk. Verder geldt dat het toezicht in het MKB vooral loopt via het kanaal van de financieel dienstverlener. Door afspraken te maken met deze dienstverleners controleert de Belastingdienst de kwaliteit van de aangiften van MKB-ondernemers die via deze dienstverleners tot stand komen.

Wiebes gaat ook in op de vraag hoeveel fte’s door de Belastingdienst worden toegewezen aan het programma zeer vermogende personen. Wiebes: ‘Er werken op dit moment 13 mensen geheel of gedeeltelijk aan het programma zeer vermogende personen. Drie mensen vormen het programmateam en 10 mensen werken in het pilotteam aan een aantal dossiers van zeer vermogende personen. Hoeveel mensen uiteindelijk worden ingezet op het toezicht van zeer vermogende personen is nog niet bekend. Hierover wordt in de loop van 2016 een besluit genomen.’

Verder gaat de staatssecretaris ook nog in op de resultaten van de pilot ‘Debit-Credit Cards’. Wiebes: ‘De resultaten van deze lopende pilot laten op dit moment het volgende beeld zien. Bij 37 van de 51 geselecteerde anonieme buitenlandse kaarten is de kaarthouder achterhaald. Bij 9 van de 37 kaarthouders bleek geen Nederlands heffingsbelang aanwezig. Bij de overige 28 kaarthouders is dat wel het geval. De behandeling van 12 van laatstgenoemde 28 kaarthouders is inmiddels afgerond en levert een opbrengst van € 4 miljoen op. De overige 16 kaarthouders zijn nog in behandeling bij de Belastingdienst.’

 Antwoorden op Kamervragen bij de 16e halfjaarrapportage van de Belastingdienst

Gerelateerde artikelen