Wiebes komt tegemoet aan bezwaren terugwerkende kracht compartimenteringsreserve

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën komt enigszins tegemoet aan de bezwaren tegen de terugwerkende kracht in het wetsvoorstel compartimenteringsreserve. Hij doet de toezegging dat een belastingplichtige zich mag beroepen op het arrest van de Hoge Raad van 14 juni 2013 indien zich vóór 1 januari 2007 een sfeerovergang heeft voorgedaan.

Deze toezegging staat in de nota naar aanleiding van het verslag die de staatssecretaris aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Wiebes: ‘Mijn toezegging heeft tot gevolg dat belastingplichtigen die voordeel hebben bij het arrest van de Hoge Raad van 14 juni 2013, zich op het arrest kunnen beroepen voor zover sprake is van een realisatie van een belang en zich ter zake van dat belang vóór 1 januari 2007 een sfeerovergang heeft voorgedaan als gevolg van een wetswijziging. Voor de realisatie van een belang waarvoor zich op of na 1 januari 2007 een sfeerovergang als gevolg van een wetswijziging heeft voorgedaan, geldt de compartimentering zoals in dit wetsvoorstel is aangegeven.’

De toezegging heeft overigens niet tot gevolg dat het wetsvoorstel wordt gewijzigd. De incidentele budgettaire derving van € 10 miljoen als gevolg van de toezegging wordt op een later moment van een adequate dekking voorzien.
• Nota naar aanleiding van verslag compartimenteringsreserve

Gerelateerde artikelen