Wiebes heeft steun oppositie voor Belastingplan nog niet binnen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zal de volgende week nog flink aan de bak moeten om de oppositie achter zijn Belastingplan krijgen. Steun van meerdere oppositiepartijen is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, waar de coalitie van VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben.

Tijdens het eerste deel van het Kamerdebat maandag bleek vooral het CDA kritisch. Partijleider Sybrand Buma schaarde zich eerder achter het kabinetsplan om de lasten volgend jaar met 5 miljard euro te verlichten. Het plan moet 35.000 extra banen opleveren. Buma eiste alleen eerder wel dat het kabinet de nieuwe vermogensbelasting – waar het CDA tegen is – uit het plan haalt. De PvdA wil dat per se niet.

In het debat maandag herhaalde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die eis, maar hij was ook kritisch over de lastenverlichting. Het kabinet moet de plannen zo aanpassen dat ze gunstiger uitpakken voor gezinnen waarin één ouder inkomen verdient. Het CDA deelt dat standpunt met de SGP en de ChristenUnie. Ook over meer koopkracht voor ouderen zijn de drie het eens.

Als Wiebes het met deze drie partijen eens weet te worden, heeft hij een meerderheid in de Senaat. Een andere optie is steun zoeken bij SP, D66 en GroenLinks. De SP wil de eerste belastingschijf verder verlagen en de geplande verlenging van de derde belastingschijf (gunstig voor de hogere inkomens) terugdraaien. Dat is gezien de weerstand van de VVD niet kansrijk.

D66 en GroenLinks eisen meer vergroening van het stelsel, met maatregelen die goed zijn voor het milieu. D66 heeft zelf voorstellen gedaan die meer banen opleveren, maar ten koste gaan van de koopkracht van sommige groepen. Binnen de coalitie is daar geen steun voor. Vervelend voor Wiebes is verder dat steun van D66 en GroenLinks alleen niet genoeg is voor een meerderheid in de Senaat.

Al met al ziet Wiebes zich geplaatst voor een ingewikkelde puzzel waarbij hij met concessies aan de ene partij steun van anderen kan verliezen. Het debat wordt komende maandag in een marathonsessie van 12 uur afgerond. Op 15 december debatteert de Senaat met Wiebes over het Belastingplan.

(ANP)

Gerelateerde artikelen