Wiebes: geen privacyprobleem door koppeling btw-nummer aan BSN

Bij de Belastingdienst zijn geen gevallen bekend van identiteitsfraude die direct gerelateerd zijn aan het feit dat het btw-nummer van ondernemers gebaseerd is op het Burger Servicenummer (BSN).

Dit schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen van de PvdA over de risico’s op privacyproblemen en identiteitsfraude door de verspreiding van het BSN bij paspoortkopieën en door de koppeling aan het btw-nummer.

Volgens Wiebes lijkt van een omvangrijk privacyprobleem dan ook geen sprake. “Ik ben in dat licht van mening dat de praktische onmogelijkheid van het vervangen van het btw-nummer van zelfstandigen opweegt tegen hun belangen uit oogpunt van gegevensbescherming. Indien zich onverhoopt gevallen mochten voordoen waarin mensen aantoonbaar schade leiden als direct gevolg van de koppeling tussen BSN en btw-nummer én de verplichting om het btw-nummer te vermelden op documenten, ben ik bereid te onderzoeken of zij voor eventueel geleden nadeel kunnen worden gecompenseerd,” aldus de staatssecretaris.

Gerelateerde artikelen