Wiebes: Geen klachten bij Belastingdienst over vertraging afgifte BTW-nummers

Er zijn tot op heden geen klachten binnengekomen bij de Belastingdienst over de vertraging bij het afgeven of bevestigen van een BTW-nummer aan startende ondernemers. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen over de registratie van startende ondernemers.

Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) had vragen gesteld over het bericht in het Financieele Dagblad dat de Belastingdienst de toeloop van startende ondernemers niet aan kan en dat ondernemers lang moeten wachten op een BTW-nummer.

Wiebes: “Ruim 90% van de startende ondernemers zijn eenmanszaken en samenwerkingsverbanden zoals vof’s (vennootschappen onder firma) die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en direct een BTW-nummer krijgen. Deze inschrijving wordt daarna normaliter binnen vijf werkdagen schriftelijk bevestigd door de Belastingdienst. Op 19 januari jl. duurde het maximaal 15 werkdagen voordat de inschrijving bevestigd werd. Dit is op dit moment teruggelopen tot zeven werkdagen. De startende ondernemer kan het BTW-nummer dat hij van de KvK krijgt direct gebruiken en vermelden op zijn facturen. Het resterende deel van de startende ondernemers (minder dan 10%) krijgt bij inschrijving bij de KVK niet direct een BTW-nummer omdat de Belastingdienst daar eerst extra aanvullende informatie bij moet voegen. Dit betreffen bijvoorbeeld BV’s waarvoor de Belastingdienst de oprichtingsakte nodig heeft. De verwerkingstijd voor het afgeven van een BTW-nummer voor deze ondernemers bedraagt op dit moment 12 werkdagen. De Belastingdienst is er niet mee bekend dat starters hinder ondervinden bij het innen van rekeningen.”

Deze piek doet zich volgens Wiebes ieder jaar voor en ieder jaar worden maatregelen getroffen om de piek op te vangen. Dat doet de Belastingdienst door in januari extra capaciteit in te zetten op dit proces. “Echter door de hogere piek dit jaar was deze extra capaciteit dit jaar niet voldoende om dit op te vangen. Daarnaast heeft er zich in januari een verstoring voorgedaan in de systemen waardoor nieuwe ondernemers enkele dagen niet geregistreerd konden worden en was er aan het einde van vorig jaar al een kleine achterstand. Inmiddels zijn maatregelen getroffen om de achterstand weg te werken,” aldus Wiebes.

• Antwoorden op Kamervragen over de registratie van startende ondernemers

Gerelateerde artikelen