Wiebes: één mededelingsplicht over alle S&O-verklaringen in een kalenderjaar
Tussen alle Prinsjesdagstukken 2017 heeft Wiebes ook een voorgestelde wijziging van enkele belastingwetten gepubliceerd. De wijziging – genaamd Overige fiscale maatregelen 2018 – bevat onder meer het voorstel om de mededelingsplicht per S&O-verklaring terug te brengen naar één mededelingsplicht over alle S&O-verklaringen in een kalenderjaar. Dit moet de ruim 14.000 S&O-inhoudingsplichtigen die hiervan profiteren in totaal € 4,1 miljoen aan lastenreductie opleveren, aldus Wiebes.
Op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) moet een S&O-inhoudingsplichtige nu nog per S&O-verklaring mededeling doen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van het aantal aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O) bestede uren en – waar van toepassing – de gemaakte kosten en uitgaven. Met de voorgestelde wijziging kan een S&O-inhoudingsplichtige die mededeling vanaf 2018 voor alle S&O-verklaringen gezamenlijk doen.
Complexer sinds 2016
Sinds 2016 is het mogelijk om uren, kosten en uitgaven waarvoor een S&O-verklaring is afgegeven, later in het kalenderjaar te maken dan in de periode waarop de S&O-verklaring betrekking heeft. Hierdoor is het doen van een mededeling gespecificeerd per S&O-verklaring complexer geworden. Om de administratieve lasten voor S&O-inhoudingsplichtigen te verlichten, stelt Wiebes nu dus voor om het mogelijk te maken dat deze mededeling over alle in een kalenderjaar afgegeven S&O-verklaringen gezamenlijk wordt gedaan.
Net als in de huidige situatie ziet de mededeling uitsluitend op de in het betreffende kalenderjaar bestede uren en op de in het betreffende kalenderjaar gerealiseerde kosten en uitgaven. Benadrukt wordt dat er geen uren, kosten en uitgaven in de mededeling mogen worden meegenomen die eerder zijn gemaakt dan in de periode waarvoor de S&O-verklaring is afgegeven; het moet immers gaan om voorgenomen S&O.
Echt eenvoudiger?
Vindsubsidies heeft overigens de nodige twijfels bij de nu voorgestelde wijziging: oppervlakkig lijkt de melding eenvoudiger te worden, maar onderhuids gelden nog steeds dezelfde eisen en voorwaarden. Dit kan resulteren in foutieve realisatiemeldingen met vervelende controles en correcties achteraf, waardoor die administratieve lasten alsnog verdubbeld worden.
(Door: Vindsubsidies)