Wiebes: 30%-regeling niet afschaffen

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is het niet wenselijk dat de 30%-regeling op dit moment wordt afgeschaft.

Dit blijkt uit de schriftelijke antwoorden naar aanleiding van het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2017 die Wiebes naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Kamerlid Tony van Dijck (PVV) had een amendement ingediend dat strekt tot afschaffing van de 30%-regeling. De opbrengst van deze maatregel zou moeten worden ingezet voor de verlaging van het eigen risico Zorgverzekeringswet (Zvw). De staatssecretaris ontraadt de motie.

Wiebes: “Het amendement gaat uit van een opbrengst van € 902 miljoen. De opbrengst zal echter aanzienlijk lager uitvallen. Op grond van het amendement wordt de onbelaste vergoeding voor de werkelijke extraterritoriale kosten namelijk niet geschrapt en er zijn eerste-ordegedragseffecten van 30%. Zelfs als de onbelaste vergoeding voor de werkelijke extraterritoriale kosten wordt afgeschaft, is de opbrengst als gevolg van deze eerste-ordegedragseffecten € 631 miljoen. De 30%-regeling wordt op dit moment geëvalueerd. Het is niet wenselijk om op de uitkomsten van die evaluatie vooruit te lopen door de regeling nu af te schaffen. Afschaffing van de 30%-regeling kan grote gevolgen hebben. Het aantrekken van werknemers met een schaarse, specifieke deskundigheid wordt bemoeilijkt en dit heeft gevolgen voor het vestigingsklimaat. Bovendien bestaat het risico op een andere inrichting van de werkzaamheden zodat belastingheffing in een ander land dan Nederland plaatsvindt. Het amendement voorziet niet in overgangsrecht, wat tot beroepsprocedures zou kunnen leiden. De beoogde inzet van de opbrengst is tevens in strijd met de scheiding tussen inkomsten en uitgaven. “

Gerelateerde artikelen