Wettelijke rollen van de accountant bij de transitie van het pensioenstelsel

De externe accountant verschaft zekerheid over de overgang van een pensioenfonds.

De NBA heeft een publieke managementletter gepubliceerd over de rol van de accountant bij de overgang transitie naar een nieuw pensioenstelsel. In De verandering naar een nieuw pensioen krijgt de lezer uitleg over de rol van de accountant bij processen van deze overgang.

  • De NBA wil duidelijkheid geven over de rol van de accountant bij de pensioentransitie
  • De accountant heeft twee wettelijke extra rollen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel
  • De interne accountant heeft een andere rol en werkt met een lage materialiteit
  • De accountant kan met een hoge mate van zekerheid vaststellen of een pensioenfonds volledig is ingevaren

Wettelijk zijn er bij deze overgang twee rollen neergelegd bij de externe accountant. De eerste rol gaat over de kwaliteit van de deelnemersgegevens, dat tot uiting komt in de onderliggende kwaliteit van de data. De tweede rol gaat over de controle van de omzetting van het oude in het nieuwe stelsel, het invaren.

Het checken van individuele deelnemersgegevens gebeurt door een IT-auditor. Wel checkt de externe accountant of alle stappen goed zijn gezet in dit proces.

Daarmee gaat de accountant verder dan bij het gewone werk voor pensioenfondsen. De gebruikelijke rol van de externe accountant is het toetsen van interne processen en de controle van de jaarrekening, met name de waardering van het pensioenvermogen en de waardering van de beleggingen die te maken hebben met de pensioenaanspraken.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Daarbij hanteert de accountant een materialiteitsgrens die hoog is vanwege de grote bedragen waarmee pensioenfondsen nu eenmaal werken.

De externe accountant controleert niet op persoonsniveau, dat wil zeggen niet alle individuele deelnemersgegevens worden nagerekend. Voor alle duidelijkheid, benadrukt de NBA, ook actuarissen doen dat niet.

De interne accountant

De interne accountant zoomt dieper in op interne beheersmaatregelen. Daarbij hanteert de interne accountant een lagere materialiteit, gericht op kleinere afwijkingen. De toegestane afwijkingen zijn zeer klein.

Een belangrijke rol spelen de interne auditors, actuarissen en riskmanagers, die binnen pensioenfondsen controles uitvoeren op data. Hun werk dient als basis voor de externe accountant. De werkzaamheden leiden tot een controleverklaring bij de openingsbalans van het nieuwe stelsel en een oordeel over het juist en volledig invaren. De accountant kan met een hoge mate van zekerheid vaststellen of een pensioenfonds volledig is ingevaren in het nieuwe pensioenstelsel.

‘Financiële communicatie over pensioenen loopt spaak’

Gerelateerde artikelen