‘Wetsvoorstel bedrijfsopvolgingsregeling niet aannemen’

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) te beperken moet niet worden aangenomen. ‘De verpakking deugt niet, de motivering is onjuist en het leidt tot enorme overkill,’ zo stellen Sabine de Wijkerslooth-Lhoëst en Willem Jan Vermeer van EY Belastingadviseurs in een blog op de website van EY.

Begin deze maand werd bekend dat het kabinet op Prinsjesdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zal sturen dat een onbedoelde verruiming van de bedrijfsopvolgingsregelingen repareert. De verruiming is het gevolg van een arrest over de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting (BOR) dat de Hoge Raad afgelopen april heeft gewezen.

Maar volgens EY Belastingadviseurs deugt de verpakking niet omdat het voorstel onderdeel uit zal maken van het nog in te dienen Belastingplan 2017. “Dat betekent dat het deel uit zal maken van de package deal die Financiën voor zal stellen voor komend jaar. Het wetsvoorstel zal dan door de Tweede Kamer niet op eigen merites beoordeeld worden, maar het wordt, zoals gewoonlijk, een kwestie van geven en nemen. Het belang van het bedrijfsleven en de BOR verdienen echter een volwaardige parlementaire behandeling.”

De motivering is volgens de EY-bloggers een klassiek voorbeeld van ‘framing’: “de memorie van Toelichting noemt het voorstel een ‘reparatie’ en stelt dat door de uitspraak van de Hoge Raad de reikwijdte van de BOR onbedoeld is verruimd. Nee, nee, nee! De fiscus en het Ministerie van Financiën hebben jarenlang de BOR verkeerd en te beperkt toegepast, en de Hoge Raad heeft die gang van zaken gerepareerd.”

• EY: Wetsvoorstel Financiën versobert Bedrijfsopvolgingsregeling en leidt tot overkill

Lees ook:

• Reparatie bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) na arrest Hoge Raad

 

Gerelateerde artikelen