‘Wetgeving betalingstermijn faalt voor zzp’ers en kleine ondernemingen’
Scherper gesteld: slechts 14% van de kleine ondernemers wordt altijd op tijd betaald. Gemiddeld staat er per respondent 35.000 euro aan te laat betaalde rekeningen open. Volgens OpenCompanies hebben de 1,2 miljoen kleine ondernemingen die Nederland telt gezamenlijk tenminste 720 miljoen euro aan te laat betaalde rekeningen openstaan. ‘Zeer nadelig voor de Nederlandse economie, maar ook een duidelijk signaal dat de huidige wetgeving faalt’, aldus OpenCompanies.
OpenCompanies ondervroeg 600 kleine ondernemingen en zzp’ers. Daaruit blijkt dat ruim de helft (53%) van hen regelmatig niet betaald wordt. Uit het onderzoek blijkt voorts dat:
• Slechts 14% van de respondenten nooit te laat betaald krijgt
• 43% van de ondervraagden in maximaal 10% van de gevallen actief achter onbetaalde facturen aan moet gaan
• Nog eens 22% dit in 10 tot 25% van de gevallen moet doen
• Maar liefst 20% van de ondervraagden in meer dan een kwart tot meer dan driekwart van de gevallen trage betalers actief moet aansporen om over te gaan tot betaling.
• 40% van de kleine ondernemers gemiddeld meer dan een maand te laat betaald krijgt
• 26% van de ondervraagden bijna tussen de een en twee maanden (30-60 dagen) na het verstrijken van de betaaltermijn moet wachten op hun geld
• 14% van de ondernemers zelfs na de periode van 60 dagen nog geen geld op de rekening ziet staan.
De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens OpenCompanies opvallend te noemen, omdat in Nederland sinds 16 maart 2013 de nieuwe Wet Betalingstermijnen van kracht is. ‘Deze wet schrijft maximale betalingstermijnen voor waarvan slechts bij uitzondering mag worden afgeweken. De resultaten van het OpenCompanies onderzoek wijzen er echter op dat de nieuwe wet vooralsnog weinig effect lijkt te hebben en er niet in slaagt om de werkkapitaalpositie van organisaties te verbeteren. Sterker nog, de uitzondering lijkt eerder de regel’, aldus OpenCompanies.