Wet tegen witwassen (Wwft) gaat op de schop

Handhaving is peperduur, doorgeslagen en oneerlijk.

De Wwft (Wet Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) gaat veranderen. Op welke manier dat zal zijn, is nog niet bekend. Eind januari komt er een debat in de Tweede Kamer over het onderwerp. Dan moet er ook duidelijkheid komen over hoe het verder moet met het toezicht op witwassen.

De wetgeving tegen vooral witwassen is nu zo streng dat die onwerkbaar dreigt te worden. Zo zijn alleen al banken met 13.000 mensen bezig met de controles van financiële transacties. De kosten reizen de pan uit.

Elke verdachte transactie moet worden gemeld bij FUI-Nederland (Financial Intelligence Unit-Nederland). Het niet melden van transacties geldt als een economisch delict. Het Openbaar Ministerie kan dan overgaan tot vervolging. Bestuurlijke boetes variëren van 10.000 euro tot een half miljoen per overtreding

Om dit risico te voorkomen weigeren banken veel klanten of zeggen bepaalde rekeningen op. Tal van personen en instellingen kunnen daardoor geen bankrekening openen.

Er zijn al verschillende manieren voorgesteld om de uitvoering van de Wwft beter uitvoerbaar te maken. Twee jaar geleden kregen financiële bedrijven toestemming om AI toe te passen voor het inschatten van Wwft-risico’s.

Ook kregen banken toestemming om samen te werken bij het controleren op witwassen, maar door privacyproblemen werd die weer afgeblazen.

Gerelateerde artikelen