‘Wespennest’ levert accountant tuchtklacht op

Een samenwerkingsverband tussen vier partijen en een accountant kwam niet van de grond. Kort erna ging de accountant toch in zee met twee van de vier gesprekspartners. De andere twee verwijten hem nu dat hij zijn geheimhouding schond.

De vier partijen en de accountant waren in gesprek om een vennootschap op te richten specifiek voor 'accountancy in een modern jasje', zoals de voorzitter van de Accountantskamer het maandag kort omschreef. Het op te richten bedrijf bedient accountantskantoren in hun automatisering en zorgt er middels software voor dat de contacten tussen klant en het kantoor zo soepel mogelijk verlopen. De accountant had het idee al langer en een van de vier personen met wie hij in gesprek was, deed een voorstel tot participatie. De beklaagde accountant merkte dat dit bij de twee andere overlegpartners niet goed viel. “Dat gaf voor mij het signaal dat het geen zin had gesprekken met alle vier te voeren omdat ik dan als vijfde partij in een wespennest belandde.” Hij meldde de twee personen van wie hij afscheid nam niet dat dit de reden was. Volgens de beklaagde liepen de gesprekken met de andere twee partijen nog een week of twee door. Volgens de klagers boog twee dagen na het afketsen van de onderhandelingen al een notaris zich over de akte tot stichting van een vennootschap tussen de overgebleven partijen.

In de onderhandelingen heeft de gedaagde een geheimhoudingsovereenkomst getekend. Hij meent die niet geschonden te hebben. “Ze wilden informatie verstrekken over hun business-idee. Ik heb dat met niemand gedeeld dus heb ik de geheimhouding niet geschonden”, aldus de beklaagde. Ook meent de klager dat klanten die bedoeld waren voor de vennootschap die de vijf gesprekspartners zouden opstarten, nu zijn beland bij het initiatief van 'de drie'. Bovendien krijgen de klanten dezelfde prijs aangeboden. Niet gek, vindt de beklaagde. Een van de deelnemers in de vennootschap die wel tot stand kwam, had een commerciële rol bij het bedrijf van de klager. “Ik kan me voorstellen dat ze op dezelfde manier doorgaat. Ik heb me er verder niet mee bemoeid.”

De klager was maandag niet aanwezig om zijn klacht verder toe te lichten. Een verzoek tot aanhouding van de zaak was door de tuchtrechter afgewezen. De beklaagde accountant had een slecht gevoel over de tuchtklacht. “Enkele weken terug kreeg ik nog bericht van de advocaat van klager dat als de twee mede-vennoten hun vorderingen op hun lieten vallen, dat dan ook deze tuchtzaak wel van tafel ging. Hoe serieus neem je het tuchtrecht dan?”

Vonnis over circa 15 weken.

(Zaaknr. 16/871)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen