CFO: werven en behouden personeel is grootste zorg
Europese CFO’s zijn ook in het derde kwartaal onverminderd positief over de economie. Het optimisme is zelfs terug op het niveau van voor de crisis. Toch blijft het werven en behouden van gekwalificeerd personeel een punt van aandacht. Dat blijkt uit de CFO Survey Europe uitgevoerd door TIAS School for Business and Society (Tilburg) en Duke University (North Carolina, VS).
63% van de Europese CFO’s is positief gestemd over de economische vooruitzichten. Dat betekent voor het vierde kwartaal op rij een toename. Vier op de tien CFO’s zien ook de financiële toekomst van het bedrijf met vertrouwen tegemoet. 80% van de financieel bestuurders verwacht een stijging in omzet van gemiddeld 7% in de komende twaalf maanden en volgens 68% ligt een winstgroei van gemiddeld 6% in het vooruitzicht.
Geld mislopen
Het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel geldt voor financieel bestuurders nu als grootste zorg. “Voor één op de drie bedrijven geldt dat een tekort aan tijd en expertise bij het management ertoe heeft geleid dat zij niet in staat zijn om alle potentieel winstgevende projecten uit te voeren,” zegt Kees Koedijk, directeur en decaan van TIAS, School for Business and Society.
“Eén op de vijf ondernemingen stelt daarnaast toekomstige kasstromen en rendementen mis te lopen door een tekort aan niet-leidinggevend personeel. Het aantal achterstallige projecten is – vergeleken met 3 jaar geleden – dan ook toegenomen volgens 18% van de CFO’s.”
Quick fix?
Een snelle oplossing voor dit probleem is niet in zicht, zo stellen CFO's. 40% van de bedrijven zegt dat het moeilijk is om nieuwe managers op korte termijn productief te krijgen en volledig mee te laten draaien in het bedrijfsproces. Goede onboarding is niet voor niets een belangrijke prioriteit van veel bedrijven, zo blijkt de laatste tijd uit de aandacht voor het inwerkinstraject voor nieuwe medewerkers.
Ook de werving van niet-leidinggevend personeel is geen vanzelfsprekendheid. Ruim de helft van de Europese bedrijven wijst op de schaarste op de arbeidsmarkt voor kandidaten die over de vereiste kennis en competenties beschikken. Bijna de helft van de CFO’s geeft aan dat een gebrek aan technologisch opgeleide mensen een aanzienlijk negatieve impact heeft op de organisatie. Kritieke bedrijfsonderdelen zoals innovatie en productontwikkeling, operations support, en de algehele effectiviteit van de IT-functie binnen het bedrijf staan daarbij het meest onder druk.