Werkwijze telefonisch intrekken bezwaarschrift Belastingdienst aangepast

In antwoord op Kamervragen van CDA’er Pieter Omtzigt heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laten weten dat de Belastingdienst bezwaarschriften afhandelt op een manier die niet in overeenstemming is met de wet. Daarom is opdracht gegeven de werkinstructie aan te passen en in overeenstemming met de wet te brengen.

Zondag meldde Reporter Radio dat de fiscus op illegale wijze bezwaarschriften van burgers afhandelt. Medewerkers van de Belastingdienst sturen volgens Reporter geen ontvangstbevestigingen meer als mensen in bezwaar gaan tegen bijvoorbeeld een belastingaanslag. Ook heeft het management goedgekeurd dat bezwaarschriften telefonisch kunnen worden ingetrokken. Dit is in strijd met de wet, aldus het programma.

Aanpassing werkinstructie

De Belastingdienst laat vandaag weten dat er telefonisch contact wordt opgenomen als een bezwaarschrift is ingediend. “Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de burgers om meer persoonlijk contact. De huidige werkinstructie vindt op een aantal punten geen steun in de wet. Daarom is opdracht gegeven de werkinstructie aan te passen en in overeenstemming met de wet te brengen,” aldus de fiscus. “De inzet blijft het voor de belastingplichtige zo gemakkelijk mogelijk te maken en niet onnodig te formaliseren. Eén en ander uiteraard binnen wet- en regelgeving.”

Dienstverlening

Belastingdienst: “De (te) formele behandeling van klacht- en bezwaarprocedures is door burgers als een van tien belangrijkste knelpunten in de dienstverlening van de overheid genoemd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in de handleiding ‘Professioneel behandelen van bezwaarschriften’ aangegeven dat het zoeken van telefonisch contact in belangrijke mate kan bijdragen aan het snel oplossen van geschillen tussen burger en overheid. Onderdeel van de Investeringsagenda is om de juridische procedures zo te stroomlijnen dat de dienstverlening meer tegemoet komt aan de maatschappelijke wensen en verwachtingen. Tegelijkertijd mag deze dienstverlening niet ten koste gaan van de rechtsbescherming en de rechtszekerheid.”

De Awb

In de Algemene wet bestuursrecht staat dat een bezwaar door belanghebbende alleen schriftelijk kan worden ingetrokken of mondeling tijdens een hoorzitting). Een bezwaarschrift kan door de Belastingdienst alleen als ingetrokken worden beschouwd als er een schriftelijke intrekking van belanghebbende aan ten grondslag ligt.

Gerelateerde artikelen