Werkgevers vrezen uittocht van personeel
"Ze weten dat ze een salarisverhoging zouden moeten bieden, maar in veel sectoren kijken ze de kat uit de boom", zegt managing director Frédérique Bruggeman tegen de krant. "Corona heeft bedrijven op kosten gejaagd, dus de marge voor salarisverhogingen ontbreekt."
Het bedrijf, dat mensen aanlevert voor financiële, administratieve hr- en sinds kort ook technische functies, deed voor zijn jaarlijkse salarisgids navraag bij directies van driehonderd bedrijven. De uitkomsten wijzen op een spagaat. 90 procent van de werkgevers maakt zich zorgen over het behoud van talent, maar nagenoeg eenzelfde aantal ziet, ondanks het herstelde vertrouwen en de weer opbloeiende economie, geen ruimte om de salarissen volgend jaar op te trekken.
19 procent van de bevraagde managers beschouwt lage lonen en het niet kunnen aanbieden van salarisverhogingen als de grootste uitdaging voor het behouden van talent, al verwacht 17 procent wel hogere bonussen te kunnen uitkeren. 34 procent van de werkgevers geeft aan dat ze extra secundaire arbeidsvoorwaarden zullen aanbieden voor het aantrekken van talent. De meest geboden extra’s zijn nog steeds de PC of laptop (88 procent) en bijna drie kwart biedt inmiddels ook de vrijheid van thuiswerken aan. Het aanbieden van thuiswerken heeft voor de helft van de werkgevers een positieve impact op het aantrekken van talent en 25 procent zet deze flexibiliteit in om burn-outs tegen te gaan.