Werkgevers: ‘Oplossing loondoorbetalingsplicht luistert nauw’

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief dat het kabinet de twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte van werknemers wil verkorten. De werkgeversorganisaties zijn al enige tijd met het kabinet in overleg om de werkgeversrisico's bij ziekte te beperken, omdat die een drempel zijn om (meer) personeel aan te nemen.

Zoals minister Asscher vrijdag heeft aangegeven, gaat hij over de plannen verder praten met de Tweede Kamer en de werkgeversorganisaties. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat de vormgeving nauw luistert, want het verleden heeft geleerd dat collectieve oplossingen leiden tot een hoger ziekteverzuim. Een oplossing moet bovendien voor alle bedrijven gelden. Verder moet het overleg ook gaan over het beperken van de re-integratieverplichtingen die werkgevers met zieke werknemers hebben, want ook die drukken zwaar.

Het kabinet wil kleine ondernemers niet langer verplichten twee jaar loon door te betalen voor hun zieke werknemers. Deze termijn zal worden teruggebracht naar een jaar, zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag na de ministerraad.

Het gaat om een vrijwillige regeling voor bedrijven met maximaal tien werknemers. ‘Dan heb je meer dan 80 procent van de kleine bedrijven te pakken’, aldus Asscher. In het voorstel gaan de werknemers er niet op achteruit. Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en Asscher legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij.

Twee jaar loondoorbetaling vormt een flinke drempel voor kleine bedrijven om personeel aan te nemen. De PvdA-minister denkt dat kleine ondernemers sneller mensen in vaste dienst zullen nemen door de nieuwe regeling.

Update over Arbeidsrecht in 1 dag
Adviseert u als accountant uw klanten regelmatig op het gebied van arbeidsrecht? Bent u continu op zoek naar de juiste inzichten en tips om hen te wijzen op de risico’s en mogelijkheden? Dan is kennis over actuele ontwikkelingen in arbeidsrecht onmisbaar. Volg de eendaagse cursus Actualiteiten Arbeidsrecht en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u direct aan.


  

Gerelateerde artikelen