Werkgevers mogen huisvestingskosten niet inhouden op wettelijk minimumloon
Dit meldt LTO Nederland. De brancheorganisatie heeft van de Inspectie SZW te horen gekregen dat bij controles extra gelet zal worden op de betaling van minimaal het wettelijk minimumloon. Werkgevers die ervoor kiezen om de huisvestingskosten wel in te houden op het wettelijk minimumloon en daarmee niet voldoen aan de wettelijke eisen, worden beboet. LTO Nederland adviseert de werkgevers die werknemers belonen met wettelijk minimumloon, om huisvestingskosten te factureren en te innen via (pin)betaling of automatische incasso buiten de loonstrook om.
Huisvestingskosten mogen alleen worden ingehouden op het wettelijk minimumloon als aan drie voorwaarden is voldaan. Het belangrijkste knelpunt is dat er geen certificerende instellingen zijn die op basis van opgenomen cao-normen de kwaliteit van huisvesting kunnen controleren. ‘Agrarische werkgevers kunnen hun huisvesting op dit moment niet laten certificeren’, zegt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Sociale Zaken van LTO Nederland. ‘Ook vergunningen van gemeenten en controles door gemeenten en de brandweer zijn niet voldoende.’
LTO Nederland vindt het onwenselijk dat werkgevers huisvestingskosten niet kunnen inhouden op het loon. ‘Het alternatief geeft veel onzekerheid en meer administratieve lasten bij de werkgevers’, aldus Wim van den Boomen. LTO Nederland is in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om snel een oplossing te vinden die werkbaar is voor alle agrarische werkgevers die huisvesting bieden aan hun medewerkers voor de korte en lange termijn.