‘Werkgevers laten veel geld liggen door overvloed aan regelingen’

Grotere werkgevers laten veel geld liggen als gevolg van het fors gegroeide aantal sociale regelingen. Het aanbod aan subsidies en sociale verzekeringspremies is dusdanig groot, dat bijna de helft (49%) van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers niet alle mogelijkheden benut. Per bedrijf blijft er gemiddeld 77.000 euro aan subsidies liggen.

Dat concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon op basis van eigen onderzoek naar de afdrachten van sociale verzekeringspremies onder honderden organisaties met meer dan 250 werknemers. Aon keek daarbij naar vrijwel alle bestaande mogelijkheden en voorzieningen voor werkgevers. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2016.

 

29 miljoen euro onbenut

 

In totaal laten grote werkgevers in Nederland ruim 29 miljoen euro onbenut. Werkgevers die aanspraak willen maken op gemiste kortingen in het verleden, moeten er snel bij zijn: de regels voor aanvragen worden binnenkort aangescherpt. In totaal zijn er nu 113 verschillende regelingen waar werkgevers aanspraak op kunnen maken. In 2013 waren dat er nog 70; een toename van 60% in vier jaar tijd.

Participatiewet hindert

De grootste besparing die Aon bij één werkgever vond, bedroeg ruim 1.000.000 euro. In 1% van de gevallen droeg de werkgever juist te weinig premie af. Deze werkgevers lopen het risico een naheffing te krijgen. Regelingen die veel over het hoofd worden gezien, zijn onder meer de ouderkorting, scholingssubsidies en premiekorting in verband met arbeidsgehandicapten.

De onoverzichtelijkheid in het aanbod aan regelingen komt onder meer door de Participatiewet, waardoor alle gemeenten zelf stimuleringsmaatregelen mogen treffen. Dat is vooral ingewikkeld voor organisaties met vestigingen verspreid over het land. Zij moeten zich bij meerdere loketten melden om van alle mogelijkheden gebruik te maken.

Vergeten vinkje

Ook de diversiteit in softwarepakketten zit vaak in de weg. Niet elk systeem vraagt actief of de werkgever voor regelingen in aanmerking komt. Een vergeten vinkje leidt zo al snel tot duizenden euro’s aan gemiste subsidies.

Korter op de bal

Vanaf 1 januari 2018 krijgen werkgevers het nóg lastiger: bepaalde aanvragen moeten dan voor elke werknemer binnen drie maanden na indiensttreding zijn ingediend. Na die termijn vervalt de kans op sociale kortingen definitief voor de maximale duur van drie jaar. Dit kan al snel oplopen tot 18.000 euro voor één te laat aangevraagde premiekorting. “Werkgevers moeten vanaf 2018 kort op de bal zitten om sociale kortingen en subsidies binnen te halen,” zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland. “Dat is vaak een lastig gesprek. Een medewerker die nog in zijn proeftijd zit, spreekt niet graag over bijvoorbeeld een verleden als arbeidsgehandicapte. Toch is het zaak dat gesprek wel snel te voeren.” Werkgevers worden geadviseerd om dit jaar hun administratie op te schonen om vanaf 1 januari 2018 klaar te staan voor de nieuwe kortingen.

Voorfinancieren

De verrekening van subsidies en premiekortingen verandert per 2018. Werkgevers betalen dan elke maand de volledige premie en krijgen eventuele kortingen in één keer over het hele jaar teruggestort. Op dit moment worden kortingen nog maandelijks bij de verloning verrekend.

Gerelateerde artikelen