Werkgever moet alsnog onregelmatigheidstoeslag betalen over vakantiedagen

GGz Breburg moet een verpleegkundige alsnog onregelmatigheidstoeslag betalen over vakantiedagen. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag beslist. De werknemer had hierover een zaak aangespannen tegen de instelling. De uitspraak van de kantonrechter heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor andere verpleegkundigen van GGz Breburg.

In het vonnis staat dat onregelmatigheidstoeslag deel uitmaakt van het loon en dat het loon moet worden doorbetaald tijdens vakanties. Dat staat in de wet en een werkgever mag op dit punt niet afwijken als dit een verslechtering betekent voor de werknemer. Eerder hadden andere rechters al hetzelfde beslist naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die uitspraken betroffen andere functies. GGz Breburg moet nu alsnog de verschuldigde onregelmatigheidstoeslag van de afgelopen 5 jaar betalen.

De verpleegkundige werd ondersteund door zijn vakbond NU’91. Die sprak van een proefproces en noemde de uitspraak ook van belang voor andere zorginstellingen. GGz Breburg stelde nog dat, als in deze zaak de verpleegkundige gelijk kreeg, zij het geld niet had om de achterstallige toeslag van al haar medewerkers te betalen. De instelling schatte de kosten op 1 miljoen euro. Dit verweer heeft de kantonrechter echter verworpen.

Gerelateerde artikelen