Werkgelegenheidsverwachting daalt voor het eerst sinds 2016
Dit blijkt uit het ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1), uitgevoerd onder 59.000 werkgevers waarvan 750 in Nederland. Het werkgelegenheidscijfer daalde in het eerste kwartaal van 2018 met twee procent en komt uit op +4%. Opvallend is dat de werkgelegenheidsverwachting voor de financiële sector sinds het derde kwartaal van 2017 is afgenomen van +16% naar +2%; een bewijs van de groeiende onzekerheid onder werkgevers in de financiële sector.
Volgens José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup, wijzen deze cijfers echter niet op economisch mindere tijden. Brenninkmeijer: “Ondanks een kleine afname van de groeiverwachting is het sentiment nog altijd positief. Toch is dit de grootste daling van de werkgelegenheidsverwachting in bijna drie jaar. De toenemende voorzichtigheid wordt voor een deel verklaard door een krappere arbeidsmarkt en de bijbehorende problemen die werkgevers ervaren bij het vinden van het juiste personeel, veroorzaakt door de huidige economische groei. Deze krapte leidt tot stijging van de lonen, en is voor werkgevers aanleiding om te focussen op arbeidsproductiviteit. Dit alles leidt uiteindelijk tot een lagere werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers.”
Financiële sector wederom minder positief
Voor het derde kwartaal op rij is de werkgelegenheidsverwachting voor de financiële sector afgenomen; van +16% in Q3 2017 tot +2%. Brenninkmeijer: “In geen van de andere sectoren is de afname zo sterk als in de financiële sector. De krappere arbeidsmarkt lijkt een groot aandeel hierin te hebben. Ook zorgen de Brexit en de effecten op de sector voor veel onzekerheid in de markt, wat zeker van invloed kan zijn op de werkgelegenheidsverwachting van de werkgevers”. Toch blijft de financiële sector, zoals de meeste andere sectoren een positief sentiment houden in het eerste kwartaal van 2018. De enige sector met een negatieve werkgelegenheidsverwachting is de landbouw-, vis- en bosbouwsector (-2%).
Economische voorspoed
Van de negen sectoren in Nederland, verwachten er acht het komende kwartaal meer werknemers aan te nemen. De sterkste groei komt met +13% voor rekening van werkgevers in de mijnbouw en energiesector. “De Nederlandse economie draait op volle toeren, waardoor de vraag naar grondstoffen en andere (nuts)voorzieningen stijgt”, zegt José Brenninkmeijer. “ Ook zijn er factoren die van invloed kunnen zijn op toekomstige groei. De krappere arbeidsmarkt en de Brexit zijn allebei gevaren voor de toekomst.”
Europese verwachtingen
Werkgevers in de meeste Europese landen zijn ondertussen positief gesteld. Oostenrijk en Italië zijn een uitzondering, hier verwachten de werkgevers geen groei in de werkgelegenheid (+0%). In andere Europese landen zijn de verschillen klein. Duitsland blijft stabiel (+5%), België (+2%) en het Verenigd Koninkrijk (+4%) gaan er beiden een procent op achteruit. De Verenigde Staten blijft het onverminderd goed doen en gaat er nog eens twee procent op vooruit naar +19%, de hoogste notering in de afgelopen tien jaar.
[avg-advertorial slug=”vind-vandaag-jouw-droombaan”]