Werkdruk EY oorzaak boekhoudschandaal Wirecard

Duitse tak van EY belooft extra personeel en minder overwerk.

EY Duitsland gaat de werkdruk aanpakken. Er worden meer mensen aangenomen en werken buiten kantooruren wordt aan banden gelegd. Dit besluit volgt op aanbevelingen van een onafhankelijke commissie die de oorzaken van het Wirecard-schandaal onderzocht. 

Dit meldt de Financial Times, dat de adviezen zegt te hebben gelezen. Daarin wordt het verband gelegd tussen de werkdruk voor accountants en het missen van gesjoemel bij Wirecard met inkomsten. De accountantsorganisatie zegt daarin maatregelen te nemen tegen “permanente beroepsstress en overbelasting".

EY staat in Duitsland onder grote politieke en juridische druk nadat het betalingsbedrijf Wirecard failliet ging in 2020. De grootschalige boekhoudfraude bij het beursgenoteerde bedrijf speelde zich af onder de neus van EY-accountants. Onderzoek van accountantskantoor Rödl & Partner naar het Wirecard-werk van EY wees uit dat werkzaamheden in Azië aan de basis van de fraude lagen. Deze activiteiten waren niet onderzocht door EY.

"Met het oog op de ineenstorting van Wirecard en het daaropvolgende publieke en politieke debat, werken we bij EY Duitsland hard om het vertrouwen van onze klanten en andere belanghebbenden terug te winnen", vertelde EY vandaag aan medewerkers. De firma voegde eraan toe dat de kwaliteit van haar controlewerk belangrijker is dan de winstgevendheid. "Kwaliteit gaat boven marge", aldus een verklaring die door de Financial Times is ingezien.

Het bedrijf benadrukt volgens de Financial Times verder dat het "aanzienlijk meer" van zijn partners verwacht dan "klanten winnen en inkomsten genereren", inclusief goed leiderschap van teams en een voorzichtige aanpak van de werklast van het personeel.

EY beloofde ook om meer nadruk te leggen op de "beschikbaarheid en capaciteit van het personeel", nog voordat nieuwe klanten worden aangenomen.

De Big Four-firma zei verder selectiever te worden met betrekking tot zijn klanten, meer zou vertrouwen op data-analyse en kunstmatige intelligentie tijdens audits en risicobeheer en governance wil versterken.

Gerelateerde artikelen