Wereldwijd hogere kartelboetes in 2016

In 2016 hebben autoriteiten wereldwijd voor een bedrag aan ruim $6,6 miljard aan kartelboetes opgelegd. Dat is een stijging van 20% vergeleken met de $5,2 miljard een jaar eerder.

Dat blijkt uit het Global Cartel Enforcement Report waarin Allen & Overy de internationale ontwikkelingen met betrekking tot kartelboetes toelicht. Kees Schillemans, partner Competition bij Allen & Overy, over de kartelhandhaving in 2016: “Afgelopen jaar was handhaving opnieuw het toonaangevende thema in de kartelbestrijding. Mededingingsautoriteiten legden aanzienlijke boetes op en voerden een agressief handhavingsbeleid, wat leidde tot een stijging van 20% in het aantal boetes vergeleken met 2015. In het licht van deze internationale ontwikkelingen is de handhaving door de ACM dit jaar wederom bescheiden te noemen.” De belangrijkste bevindingen:

Boetes wereldwijd toegenomen, met name in de EU

– Het totaal aantal boetes dat werd opgelegd in 2016 bedroeg $6,68 miljard. In 2015 was dit een bedrag van $5,2 miljard.

– De Europese Commissie legde in 2016 $ 4,09 miljard aan boetes op – het hoogste totaalbedrag ooit – met name in de automobielindustrie (totaal $3,2 miljard).

– Ook de Korea Fair Trade Commission en de Zuid-Afrikaanse Competition Commission droegen bij aan de toegenomen boetes (de laatste legde de hoogste enkele boete ($111 miljoen) ooit op voor kartelactiviteiten in de staal- en schrootverwerkende industrie.

VS blijft achter

– In schril contrast hiermee stond het bedrag dat in de VS werd opgelegd door de Antritrust Division van het Department of Justice: $387 miljoen, tegen $2,85 miljard in FY 2015. (NB: de cijfers uit de VS betreffen het Amerikaanse boekjaar tot op heden, dat begon op 1 oktober 2015. De gegevens van alle overige landen betreffen het kalenderjaar 2016). In FY2015 was dit bedrag evenwel uitzonderlijk hoog, wat met name valt toe te schrijven aan de FX marktonderzoeken.

– Voor 2017 wordt opnieuw een bescheiden jaar verwacht van de Antitrust Division, met name omdat haar openbare onderzoeken zich vooral richten op specifieke markten en het zich kan opmaken voor langdurige procedures in verband met recent aangespannen rechtszaken.   

Korea continueert boetebeleid

– De Korea Fair Trade Commissie legde 55% meer boetes op in 2016. Allen & Overy verwacht dat deze trend zal doorzetten, nu deze autoriteit verhoogde controles heeft aangekondigd van kartel-gerelateerde activiteiten, met name in  de halffabricaten, grondstoffen en de publieke sector. 

 Verwachtingen voor 2017

Voor 2017 wordt een verdere toename van activiteiten op het gebied van kartelbestrijding verwacht in Brazilië, Zuid-Korea en de EU.

– Er lopen momenteel 30 onderzoeken bij de Braziliaanse Council for Economic Defence in verband met Operatie Car Wash en er wordt onderzoek gedaan inzake corruptie en samenspanning  in de Petrobras contracten.

– Ook worden opnieuw hoge boetes van de Europese Commissie verwacht. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid voortkomen uit de nog altijd lopende onderzoeken in de financiële dienstverlening.

Gerelateerde artikelen