Weerstand in Tweede Kamer tegen ander vermogensrecht huwelijk

In de Tweede Kamer is felle weerstand tegen een wetsvoorstel om voortaan niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Een beperkte gemeenschap van goederen moet de nieuwe standaard worden, vindt een meerderheid van D66, PvdA en VVD. De drie partijen hebben echter geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De wijziging betekent dat vermogen dat voor het huwelijk is opgebouwd, giften en erfenissen voortaan privévermogen blijven. Alleen datgene wat beide partners tijdens het huwelijk opbouwen, zal in de gemeenschap vallen en bij een scheiding worden verdeeld.

CDA en de kleine christelijke partijen zijn tegen, zo bleek woensdagavond. Ze vinden dat er te makkelijk wordt voorbijgegaan aan het verbond dat een huwelijk is. Ook zou de wijziging het stelsel juist ingewikkelder maken en tot veel rompslomp leiden voor gehuwden.

Ook kan de beperkte gemeenschap juist extra problemen veroorzaken na een scheiding, vinden ze. Bovendien kunnen mensen nu ook al kiezen voor huwelijkse voorwaarden als ze geen algehele gemeenschap van goederen willen.

De voorstanders voorzien juist minder problemen na een echtscheiding. Zo worden mensen beter beschermd tegen nadelen, zoals een schuld of claims van bijvoorbeeld vroegere exen van hun ex-partner. De wetgeving stamt uit 1838 en is aan vernieuwing toe, vinden ze. Naast Nederland trouwen mensen alleen nog in Suriname en Zuid-Afrika standaard in algehele gemeenschap van goederen.

De SP ziet voordelen maar ook nadelen en weet het nog niet. Andere partijen deden niet mee aan het debat. De initiatiefnemers geven later antwoord op de vele vragen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen