Clearview beboet door privacywaakhond … en de accountant?

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI heeft dertig miljard gezichten vastgelegd.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI beboet voor maar liefst 30,5 miljoen euro. De boete, die gepaard gaat met dreigende dwangsommen tot een maximum van 5 miljoen euro, is opgelegd vanwege het illegaal verzamelen en opslaan van miljarden foto’s van gezichten, waaronder die van Nederlandse burgers.

  • Registeraccountants moeten AVG-naleving strikt controleren
  • Bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld
  • Controleprocedures moeten privacywetten waarborgen

Voor accountants is de naleving van de AVG door bedrijven een aandachtspunt. De boete tegen Clearview AI onderstreept namelijk het belang van strikte controle op het gebruik van gezichtsherkenningsdata. Het nalaten van juist gebruik kan leiden tot aanzienlijke juridische risico’s, waaronder hoge boetes en mogelijke gerechtelijke stappen tegen zowel de onderneming als haar bestuurders. De casus van Clearview AI roept volgens sommige juristen de vraag op of accountants de AVG-compliance van hun cliënten voldoende kunnen beoordelen.

Lees ook:

Aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders

De AP onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de leiding van Clearview AI persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de overtredingen. Deze ontwikkeling legt de nadruk op een belangrijk risico voor bedrijfsbestuurders: persoonlijke aansprakelijkheid bij het niet naleven van de AVG. Voor accountants betekent dit dat zij niet alleen moeten rapporteren over de naleving van de wetgeving door bedrijven, maar ook moeten beoordelen of bestuurders adequaat hun verantwoordelijkheid nemen in te governance.

Controleprocedures aanpassen

Gezien de complexiteit van gezichtsherkenningstechnologie en de juridische gevolgen van het illegaal gebruiken hiervan, dringt de vraag of accountants hun controleprocedures moeten uitbereiden naar de omgang van bedrijven met gezichtsherkenning. Dit omvat onder meer een sterkere focus op het evalueren van gegevensbeschermingsmaatregelen en het waarborgen dat bedrijven voldoen aan de geldende privacywetten. Door deze procedures aan te passen, kunnen accountants de risico’s van betrokkenheid bij illegale praktijken beperken en bijdragen aan het beschermen van de privacy van individuen, zoals voorgeschreven door de AVG, alsmede deze risico’s benoemen in hun verklaringen.

Groeiende internationale druk

De boete voor Clearview AI staat niet op zichzelf. Ook toezichthouders in Frankrijk, Italië en Griekenland hebben het bedrijf beboet voor vergelijkbare overtredingen, wat aantoont dat er een groeiende internationale druk is om in te grijpen bij bedrijven die zich schuldig maken aan grootschalige privacyschendingen.  Het belang van een sterke, internationale compliance-strategie binnen internationale bedrijven vergt afstemming binnen bedrijfsbesturen.

Uber: bijna 300 miljoen boete om schenden privacy

Gerelateerde artikelen