Weduwe erfde torenhoge schulden

Binnen drie maanden nadat een bloemenkweker om het leven kwam bij een bedrijfsongeval moest diens weduwe, moeder van drie jonge kinderen, beslissen of ze de erfenis zuiver zou aanvaarden. Mede op grond van informatie van haar accountant heeft ze dat gedaan. Met grote gevolgen, want in plaats van het verwachte vermogen, erfde ze torenhoge schulden en is ze uit haar huis gezet. De weduwe diende een tuchtklacht in tegen de AA. Hij zou haar onvoldoende geïnformeerd hebben, zijn zorgplicht hebben verzaakt en partijdig zijn geweest.
 
Borg
Haar overleden echtgenoot beheerde de kwekerij samen met zijn ouders in een maatschap. Wat zij niet wist, was dat hij borg stond voor een schuld van zes ton voor haar schoonouders. Bovendien ging  het bedrag van de overlijdensrisicoverzekering, waarvan de premie door de maatschap werd betaald, naar haar schoonouders. En ten slotte bleek ook de kwekerij er niet zo rooskleurig voor te staan als geschetst in de vermogensopstelling van de accountant. Al met al heeft de bank de weduwe aansprakelijk gesteld voor 1,4 miljoen euro, zo werd gezegd bij de behandeling van de klacht voor de Accountantskamer.
 
“Bewust afzijdig”
De betrokken accountant zegt dat hij zich wel bewust is geweest van mogelijke belangenverstrengeling, omdat hij ook optrad voor de maatschap en de ouders. Zijn  actie daarin heeft uit niet meer bestaan dan zich “bewust afzijdig gehouden” en de klaagster daarom destijds  “in het geheel niet geadviseerd heeft.” Hij beriep zich erop dat de weduwe geadviseerd werd door een notaris en daarmee al in goede handen zou zijn.
Hoe actief moet een AA zijn   
 
De vrouw verrichtte administratieve werkzaamheden voor het bedrijf, reden waarom de AA ervan uitging dat ze zelf ook wel enige sjoege had van het reilen en zeilen. Zo heeft ze de borgstelling destijds mede ondertekend, en had ze de polis van de verzekering kunnen nalezen. Ten slotte is het na het tragische overlijden van de kweker door de crisis dramatisch slechter gegaan met de kwekerij, wat niet voorzien was. Hoe actief moet een accountant zijn, mag je ervan uitgaan dat een notaris actief informatie inwint”, zei de advocaat van de betrokkene. De notaris zou ook steken hebben laten vallen, was de suggestie.
 
De Accountantskamer denkt een termijn van vijftien weken nodig te hebben voor de uitspraak.
 
Zaaknummer: 13/2939
Petra van Walraven / JPZ
Gerelateerde artikelen