Wat waren ‘s werelds grootste boekhoudschandalen?

Deze week werd duidelijk dat de boekhoudfraude bij technologiebedrijf Toshiba de grootste is in de Japanse geschiedenis. Maar wat waren ook alweer de grootste boekhoudschandalen wereldwijd? De Britse krant The Guardian dook in het archief en zette de belangrijkste en spraakmakendste fraudes op een rijtje.

In 1991 kwam grootschalige fraude bij de Bank of Credit and Commerce International aan het licht. De bank, destijds spottend de ‘Bank of Cocaine and Criminals International’ genoemd, ging failliet en liet een schuld van £10 miljard achter.

Het meest beruchte boekhoudschandaal was het faillissement van energiereus Enron in 2001. Gigantische schulden waren buiten de jaarrekening gehouden. Toen dit werd blootgelegd, viel de firma om. Aandeelhouders zagen $74 miljard in rook opgaan en duizenden medewerkers verloren hun baan en pensioen. Enron’s accountant, Arthur Andersen, ging eveneens over de kop.

In 2002 bleek dat de toplui van Tyco International honderden miljoenen dollars weggesluisd hadden. Een groot deel van dat geld ging op aan de uitbundige levensstijl van CEO  Dennis Kozlowzki, zoals aan talloze huizen, een douchegordijntje van $6.000 en een verjaardagspartijtje voor de vrouw van Kozlowski dat $2 miljoen mocht kosten. Kozlowski en de andere toplui werden uiteindelijk veroordeeld tot 25 jaar in het cachot.

In 2011 werd een boekhoudfraude bij Olympus blootgelegd die $1,7 miljard beliep. Dertien jaar lang had het management verliezen buiten de boeken gehouden. Voormalig CEO Tsuyoshi Kikukawa en twee andere executives kregen voorwaardelijke celstraffen. Een adviseur van de firma werd onlangs tot vier jaar cel veroordeeld.

En dan was er nog supermarktketen Tesco. Ook daar werden, net als bij Toshiba, de inkomsten schromelijk overdreven. Vorig jaar werd duidelijk dat Tesco, om de concurrentie met prijsvechters Aldi en Lidl aan te gaan, de inkomsten met zo’n £263 miljoen onterecht naar boven had bijgesteld. In de UK wordt de fraude momenteel onderzocht door het Serious Fraud Office. De leiding van de firma is aan de kant gezet.

Gerelateerde artikelen