Wat onderscheidt top-performing finance teams?

De finance-functie van de best presterende organisaties werken goedkoper dan hun peers en besteden meer tijd aan analyse dan aan gegevensverzameling.
Dat concludeert althans PwC’s jaarlijke ‘finance function benchmarking’ onderzoek. Volgens het rapport over dat onderzoek zijn de best presterende finance-teams sneller klaar met hun traditionele rapportages en hebben daardoor meer tijd over om waarde-toevoegende informatie te genereren. Zij hebben ook meer aandacht voor  people management, business partnering en weten meer rendement uit hun technologie-investeringen te halen.
Daaruit blijkt, zo stelt PwC, weer hoe de rol van Finance zich langzaam maar zeker verbreedt en verdiept. Afdelingen Finance die hierin niet meegroeien, zijn inmiddels eerder een rem op de groei en bloei van een onderneming dan een positieve factor. 
PwC onderzochtruim 400 ondernemingen wereldwijd en identificeerde een viertal factoren waardoor excellente finance-functies zich onderscheiden:
  1. Cost efficiency. Dankzij automatisering, effectievere processen , shared services en outsourcing zijn de kosten van top-tier afdelingen 40% lager (qua percentage van de omzet) dan gemiddeld.
  2. Faster turnaround. Budgets zijn eerder klaar, logge in-huis ICT wordt vervangen door flexibele cloud-oplossingen, nieuwe applicaties zijn veel gebruiksvriendelijker en praktisch bruikbaar. 
  3. Scherper inzicht. Top-performers besteden 60% van hun tijd nu aan analyse ( was 47%) 
  4. Leaner operations. De best scorende finance-functies doen alle aan ‘lean’ , kijken proactief verder dan de bestaande praktijk om hun ‘klanten’ te bedienen en weten dubbel of nutteloos werk radicaal uit te roeien. 
Minder goed presterende finance-afdelingen besteden veel meer tijd aan factuurverwerking en traditionele rapportage dan de ‘sterren’.
PwC noemt zes doelstellingen voor finaqnce teams die relevant willen blijven:
Zie op tijd trends
Heb de mensen, middelen en macht om businessmodellen te beïnvloeden, in plaats van alleen de begroting
Leer een waarde te hechten aan de impact van sociale, milieutechnische én financiële beslissingen
Gooi legacy-systemen de deur uit en ga voor flexibiliteit
Zorg voor gekwalificeerde en
diverse medewerkers, om voortdurend te kunnen veranderen.
 
Gerelateerde artikelen