Wat moeten we echt met blockchain?
“Wat zou je ervan vinden als je huis verkopen even gemakkelijk zou gaan als het versturen van een email.” Er klinken maar weinig enthousiaste reacties. “Het voelt ongemakkelijk, maar technisch gezien is het prima mogelijk”, zegt Paul Bessems op een drukbezochte Accountancy Expo 2018 in Utrecht op 19 juni 2018.
Lees ook:
Handen uit de mouwen op Accountancy Expo 2018
Meer adviesomzet bij al je klanten
Bessems, schrijver van het boek ‘Blockchain organiseren’ en CEO bij Weconet Blockchain, ziet een grote toekomst voor de blockchain. Maar net zoals bij zovele nieuwe technologieën, moeten we er wel aan wennen. En onze organisaties en bedrijven anders inrichten.
Blockchain ziet hij als de volgende fase van het internet, ook al een centraal systeem. Dit stelt mensen in staat informatie naar elkaar te versturen. Blockchain voegt daar iets aan toe, zegt Bessems: “Het bewijs dat je eigenaar bent, de garantie van een veilige transactie en de zekerheid dat iets maar één enkele keer overgedragen kan worden.”
[avg-advertorial slug=”ontdek-de-nieuwe-wereld-van-blockchain”]
Vertrouwen organiseren
Bovendien, en dit is zeker relevant voor accountants, kan via de blockchain vertrouwen georganiseerd worden. Dit heeft te maken met de gedeelde werkelijkheid waarmee gewerkt wordt. De notaris checkt precies dezelfde drie dingen als de blockchain bij de verkoop van een huis, zegt Bessems. Een verzekeringspolis of een geldtransactie, nog veel meer zaken kunnen sneller, transparanter en goedkoper via de blockchain gebeuren aldus, de expert.
Blockchain zal de manier veranderen waarop we in de maatschappij met data omgaan, voorspelt Bessems. “Nu is het zo dat het individu die iets wil van een organisatie constant zijn gegevens moet achterlaten. In de toekomst heeft iedereen een personal data service. Organisaties halen daar de informatie uit die ze nodig hebben en slaan gegevens niet meer zelf op.”
Anders organiseren
Dit betekent dus dat het model van vraag en aanbod omgedraaid wordt. En dat is ook nodig, denkt Bessems. “De manier van organiseren moet mee veranderen. Denk aan de eerste auto. Die kwam vast te zitten op de weg en werd uitgelachen door voorbijrijdende paard en wagens.” De echte vooruitgang kwam pas toen ook de technologie en de wegen beter werden. Zo moet ook de infrastructuur rondom blockchain nog veranderen.
“Maar bedrijven die gaan digitaliseren hebben de neiging zichzelf nog als het centrum te zien”, zegt Bessems. Een foute zienswijze, die bedrijven moeten loslaten. “Je bent niet meer het middelpunt, je bent onderdeel van het geheel. Kijk niet vanuit het huidige perspectief naar de toekomst.” Hoe lastig dit ook kan zijn. “Voor accountantskantoren wordt het steeds meer de vraag hoe ze de toegang tot data organiseren, zonder dat ze een eigen boekhouding bijhouden.”
“Accountantskantoor zal niet verdwijnen”
Bessems haalt een voorspelling van Gartner aan dat in 2020 20 procent van de bedrijfscontent (ook jaarverslagen) door machines geschreven zal worden. Blockchain zal verder grote consequenties hebben voor boekhouden, “een blockchain is eigenlijk een ‘general ledger’”, zegt Bessems. Toch geloof hij niet in fatalistische voorspellingen over accountantskantoren. “Die zullen niet verdwijnen, maar van karakter veranderen.” Hij denkt dat deze steeds meer databedrijven zullen worden.
Moet ik iets met….?
Moet ik iets met internet? Moet ik een domeinnaam aanmaken? Het waren de vragen die Bessems in de jaren ’90 kreeg bij de opkomst van het internet. Nu krijgt hij die vragen opnieuw, over blockchain. Zijn antwoord: “Verwonder je. Daar is vandaag voor bedoeld. Maar ga je daarna ook verdiepen.” Wat er precies gaat volgen is onduidelijk. “Dat is abstract en moeilijk te beantwoorden.” Wel duidelijk is dat technologie altijd voor een surplus zorgt. En dat niet meedoen, zorgt dat je achterop raakt.
[avg-advertorial slug=”ontdek-de-nieuwe-wereld-van-blockchain”]
_____________________________________________________________
Interessant voor u als ambitieuze accountant:
1. Komt u ook op 4 oktober 2018?
In 2018 vindt Financial Systems plaats op donderdag 4 oktober. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u te verwelkomen. Lees meer op Financial-Systems.nl en meld u aan voor de beurs met de actiecode FSB2018.
Wilt u als partner betrokken zijn bij Financial-Systems 2018? Neem dan contact op met Daniel Papendorp via 020 6390008 of dpapendorp@alexvangroningen.nl.
2. Word lid van AccountantWeek
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij de Accountancy Expo en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor accountants? Word dan nu lid van AccountantWeek, dé exclusieve community van accountants in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en ontvangt u jaarlijks het AccountantWeek Magazine. Meld u hier aan.
3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Externe Verslaggeving voor de Samenstelpraktijk. Pas de nieuwe regels direct toe in uw eigen praktijk.
– Leergang BTW. Alle btw ins & outs in vier energieke middagsessies.
– Fiscale Herstructurering in het MKB. Optimaliseer de bv-structuur voor een opvolging of overdracht.
– E-learning van Alex van Groningen. Breng uw kennis efficiënt op een hoger niveau.