Wat doen Kamerleden voor zzp’ers?
Antwoorden Kamervragen over criteria schijnzelfstandigheid
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft vragen van het Tweede Kamerlid Van Weijenberg (D66) beantwoord over het bericht ‘Staatssecretaris Wiebes en zijn Belastingdienst hanteren verschillende criteria rond (schijn)zelfstandigheid’. Wiebes heeft hierop het volgende geantwoord:
“Opdrachtgevers kunnen zelfstandigen inhuren voor bijvoorbeeld de tijdelijke vervanging van een werknemer. Dit kon al onder het regime van de VAR en dat kan ook onder de Wet DBA. Een arbeidsrelatie, ook een tijdelijke ter vervanging van iemand die in loondienst is, wordt op zijn eigen fiscale merites beoordeeld. De beoordeling of er wel of geen dienstbetrekking aanwezig is staat los van het gegeven of het gaat om tijdelijke, structurele of variabele werkzaamheden.
Indien een invaller hetzelfde werk doet op dezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden als degene in loondienst die wordt vervangen, dan is er sprake van een dienstbetrekking. Onder de VAR was dat zo en dat is ook onder de Wet DBA het geval. Als de invaller hetzelfde werk doet, maar de voorwaarden en omstandigheden verschillen ten opzichte van degene die in dienstbetrekking werkte, dan kan de invaller wel degelijk buiten dienstbetrekking werken.”
19 mei 2016, DGB/2016/2140 U
Antwoorden op Kamervragen over bericht ‘Zzp’er verwacht schade door nieuwe wetgeving’
Staatssecretaris Wiebes heeft regelmatig overleg met de Belastingdienst over de voortgang en de ontwikkelingen rond de implementatie van de Wet DBA. Daarnaast ontvangt hij berichten via verschillende kanalen over (vermeende) problemen die partijen ervaren of vrezen bij de implementatie. Dit antwoordde hij op vragen van Tweede Kamerleden Ziengs en Aukje de Vries (beiden VVD).
Opmerkingen over verbeterpunten, vragen en klachten worden geanalyseerd en leiden als dat mogelijk is tot aanpassingen in bijvoorbeeld de communicatie. De Belastingdienst kijkt op dit moment of hij nog extra en specifiekere ondersteuning kan bieden per sector.
De Wet DBA vervangt de ongeveer tien jaar bestaande en daardoor bekende VAR-systematiek. Een verandering van een bekende situatie, zoals de Wet DBA dat doet, roept in het begin vragen op. Dat was volgens Wiebes bij de introductie van de VAR ook zo. Sommige vragen komen voort uit misverstanden die in de praktijk leven, andere zijn het gevolg van onduidelijkheden die men ervaart of meent te ervaren. Alle vragen en opmerkingen worden verzameld en na een analyse daarvan ontvangen de vraagstellers antwoord en worden de vragen en antwoorden gepubliceerd ten behoeve van anderen. Publicatie daarvan gebeurt op de website en de vragen en antwoorden worden ook gebruikt bij voorlichtingsbijeenkomsten en webinars, aldus Wiebes.
19 mei 2016, DGB/2016/2084 U
Kamerdebat over problemen voor zzp’ers bij kwijtschelding leenbijstand
Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 12 april 2016 over het afscheid van de blauwe envelop, is ook gesproken over de problematiek van zzp’ers en zelfstandigen die in de financiële problemen komen als leenbijstand door een gemeente wordt omgezet in een gift. Zelfstandigen die financieel in de knel zitten, kunnen van hun gemeente een lening krijgen: leenbijstand. De gemeente kan de lening achteraf deels kwijtschelden. Dit kan leiden tot terugvordering van flinke bedragen aan toeslagen. De Belastingdienst ziet de kwijtschelding namelijk als inkomen en vordert eerder uitbetaalde toeslagen terug omdat het inkomen te hoog is. Het moeten terugbetalen van toeslagen kan tot ernstige betalingsnood leiden. De kwijtschelding is namelijk ‘papieren inkomen’, het geld is eerder al ontvangen. Wiebes gaf aan nog dit jaar met een structurele oplossing te zullen komen. "Of dat al meteen in het Belastingplan kan, weet ik niet. Er lijkt mij echter geen bezwaar tegen om dat anders zo spoedig mogelijk daarna in een apart wetsvoorstel te regelen."
Debat Tweede Kamer, 12 april 2016
Kamerbrief over modelovereenkomsten voor zzp’ers in de zorg
Er zijn bij de Belastingdienst 262 overeenkomsten ingediend die zien op verschillende vormen van zorg (stand medio maart 2016). Dat schrijft staatssecretaris van Rijn (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens Van Rijn zijn er thans nog 192 overeenkomsten in behandeling. Dat komt onder andere door de behandeling die aanvankelijk is aangehouden in verband met de totstandkoming van een algemene modelovereenkomst voor zogenoemde tussenkomstsituaties.
Inmiddels is de behandeling weer voortvarend ter hand genomen. Iedereen die vóór 1 februari 2016 een overeenkomst heeft voorgelegd aan de Belastingdienst ontvangt daar uiterlijk voor de inwerkingtreding van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) een oordeel over van de Belastingdienst. Dit is alleen anders als de behandelduur in overleg met de indiener is verlengd, aldus Van Rijn.
Brief Tweede Kamer, 7 april 2016, 948029-148653-MEVA
Geen plannen om te tornen aan de (fiscale) positie van zzp’ers
Bij het kabinet liggen geen plannen klaar om te tornen aan de positie van zzp’ers. Dit zei staatssecretaris Wiebes op 29 maart 2016 in de Tweede kamer tijdens het mondelinge vragenuur.
Wiebes was naar de Kamer geroepen omdat Tweede Kamerlid Neppérus (VVD) hem aan de tand wilde voelen over de uitspraken van de president van DNB, Klaas Knot, in het FD van 25 maart 2016 over het belastingregime voor zzp’ers.
Volgens Knot wordt het tijd om de fiscale behandeling van zzp’ers tegen het licht te houden. Wiebes gaf echter aan dat zzp’ers een heel belangrijke en noodzakelijke rol spelen in de economie. Ze zorgen voor heel veel werkgelegenheid en ook voor heel veel ondernemerschap. Er zijn dus goede gronden voor de overheid om dat ondernemerschap op allerlei manieren te stimuleren, aldus Wiebes.
Mondelinge vragenuur, 29 maart 2016
Beantwoording Kamervragen over ‘papieren inkomen’ van zzp’ers in de bijstand
Er zijn nog steeds problemen met de kwijtschelding van leenbijstand voor zelfstandigen op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz) en de gevolgen die dat heeft voor de toeslagen in het jaar van kwijtschelding, het zogenaamde ‘papieren inkomen’. Dit antwoordt staatssecretaris Wiebes op vragen van de Tweede Kamerleden Voortman en Grashof (beiden GroenLinks). Inmiddels heeft er overleg met gemeenten plaatsgevonden over een oplossing in de fiscaliteit waardoor de kwijtgescholden leenbijstand voor levensonderhoud het inkomenskarakter behoudt en belast blijft, maar niet meer in het inkomen van de zelfstandige wordt betrokken en daardoor ook niet meetelt voor het toetsingsinkomen voor de toeslagen. Op dit moment wordt deze oplossing nog nader onderzocht. Wiebes streeft ernaar om uiterlijk eind 2016 uitsluitsel te geven.
23 maart 2016, nr. DB/2016/91
Beantwoording Kamervragen over zzp’ers in de zorg van wie de VAR-wuo is herzien in een VAR-loon
In 2013 is van 257 zorgverleners van zorg in natura de VAR-wuo herzien in een VAR-loon. In 2014 zijn er geen herzieningen bij zorgverleners geweest. In 2015 gaat het om 104 herzieningen. Dit antwoordt staatssecretaris Wiebes (Financiën) op vragen van het Tweede Kamerlid Van Weyenberg (D66). Wiebes geeft hierin aan dat er correcties zijn aangebracht in de aangiften inkomstenbelasting van zorgverleners van wie de VAR is herzien over het jaar 2013. Daaruit blijkt dat per 11 januari 2016 in totaal 192 aangiften 2013 zijn afgehandeld. Van deze 192 hebben er twintig niet tot een correctie geleid en 172 wel. Het gemiddelde voorgestelde correctiebedrag op het inkomen is € 14.000.
De overige aangiften 2013 en 2014 zijn nog in behandeling, aldus Wiebes.
5 februari 2016, DGB/2016/106U
(Felix Peppelenbosch is mede-eigenaar van Fiscanet. Fiscanet verzorgt dagelijks fiscale nieuwsvoorziening.)
[Accountantsmagazine, nummer 2, juni 2016]